FBI a accesat iPhone-ul criptat al unui membru al Royal Saudi Air Force aflat la pregătire în SUA şi care a ucis în decembrie trei americani la o bază navală americană din Florida, găsind dovezi care fac legătura între acesta şi organizaţia al Qaeda, a declarat luni procurorul general William Barr, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacatorul, locotenentul secund Mohammed Saeed Alshamrani, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis de forţele de ordine americane în timpul atacului din 6 decembrie 2019.

Sauditul se afla la baza americană în cadrul unui program de pregătire menit să promoveze legăturile cu aliaţii străini.

Departamentul de Justiţie a reuşit să spargă criptarea iPhone-ului trăgătorului saudit după ce Apple a refuzat să facă acest lucru, a declarat Barr reporterilor, într-o conferinţă online.

”Informaţiile din telefon s-au dovedit a fi de nepreţuit”, a spus Barr.

Procurorul a cerut Congresului să ia măsuri pentru a obliga Apple şi alte companii de tehnologie să sprijine autorităţile pentru decriptarea dispozitivelor în cadrul investigaţiilor penale.

”Decizia Apple are consecinţe periculoase. Multe companii de tehnologie care pledează cel mai vocal criptarea...sunt în acelaşi timp dispuse să susţină regimurri autoritare”, a spus Barr.

Apple nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. În ianuarie, compania a anunţat că lucrează împreună cu FBI în cadrul investigaţiei.

“Respingem caracterizarea că Apple nu a oferit un sprijin substanţial în investigaţia din Pensacola. Răspunsurile noastre la numeroasele lor solicitări după atac au fost prompte, complete şi sunt în desfăşurare”, a arătat compania.

În luna februarie, o înregistrare audio care ar fi provenit de la gruparea islamistă al Qaeda din Peninsula Arabică a revendicat responsabilitatea atacului de la Pensacola, fără să ofere însă dovezi.

Anterior atacului, în care au mai fost răniţi opt oameni, atacatorul a postat  pe reţelele de socializare mesaje critice la adresa războaielor americane şi care îl citau pe liderul al Qaeda Osama bin Laden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.