Familia jurnalistului Daniel Pearl, care a fost răpit şi decapitat în Pakistan, în 2002, va depune o cerere de revizuire a deciziei Curţii Supreme din Pakistan de achitare a celor patru bărbaţi acuzaţi în cazul uciderii americanului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Familia Pearl intenţionează să depună o cerere de revizuire după decizia ilegală şi incorectă a Curţii Supreme din Pakistan”, se arată într-un comunicat semnat de avocatul familiei, Faisal Siddiqui.

Vineri, a depus contestaţie la Curtea Supremă şi guvernul provinciei Sindh. O audiere în acest caz va avea loc luni.

Curtea Supremă a Pakistanului l-a achitat joi pe extremistul pakistanezo-britanic Ahmed Omar Saeed Sheikh, suspectat de răpirea şi asasinarea, în 2002, a jurnalistului american Daniel Pearl, şi a dispus eliberarea imediată a acestuia şi a celor trei presupuşi complici ai acestuia.

În aprilie, Înalta Curte a provinciei Sindh (sud) a anulat condamnarea la moarte - pronunţată în 2002 - cu privire la acest asasinat a lui Omar Sheikh, în vârstă de 47 de ani, şi i-a comuntat pedeapsa la şapte ani de închisoare, cu privire la răpire, o pedeapsă acoperită de cei 18 ani de detenţie.

Însă provincia Sindh, a cărei capitală este Karachi, părinţii lui Daniel Pearl şi acuzatul însuşi au făcut apeluri la Curtea Supremă. Doi dintre cei trei judecători de la Curtea Supremă au respins primele două apeluri, dar l-au acceptat pe cel al acuzatului împotriva condamnării sale cu privire la răpire şi l-au achitat astfel ”complet”, potrivit lui Mahmood Sheikh.

Curtea a confirmat, de asemenea, achitarea hotărâtă de către acelaşi tribunal din Sindh a trei dintre presupuşii săi complici. Salman Saquib, Fahad Nasim şi Sheikh Adil au fost condamnaţi în iulie 2002 la închisoare pe viaţă, după ce au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au trimis e-mailuri în care revendicau răpirea jurnalistului.

Daniel Pearl, un corespondent al cotidianului american The Wall Street Journal (WSJ), a fost dat dispărut la 23 ianuarie 2002 - pe când era în vârstă de 38 de ani - la Karachi, unde se pregătea să se întâlnească cu un lider islamist. El ancheta cu privire la reţele islamiste, la acea vreme foarte implantate în acest oraş şi susceptibile de legături cu Al-Qaida, reţeaua lui Osama ben Laden, la câteva luni după atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite. După o lună de incertitudine cu privire la soarta sa, moartea jurnalistului a fost confirmată prin trimiterea la Consulatul Statelor Unute din Karachi a unei casete video în care era tăiat la gât şi apoi decapitat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.