Donald Trump se alătură criticilor la adresa Facebook şi Twitter, care au limitat împărtăşirea online a unui articol controversat al tabloidului conservator The New York Post (NYP) despre Joe Biden, cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”(Este) atât de îngrozitor ca Twitter şi Facebook să retragă articolul despre e-mailurile care sunt o probă irefutabilă împotriva lui Joe adormitul şi a fiului său Hunter din New York Post”, a scris miercuri pe Twitter locatarul Casei Albe, apreciind că ”nu e nimic mai rău decât un lider politic corupt”.

Tabloidul conservator a publicat e-mailuri care ar fi fost luate în mod ilegal de pe un computer pe care se află mesaje, fotografii şi înregistrări video personale ale fiului candidatului democrat la Casa Albă, Hunter Biden.

Aceste mesaje relansează acuzaţii formulate împotriva lui Joe Biden de către tabăra lui Donald Trump, potrivit cărora el ar fi ajutat grupul ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma să scape de anchete de corupţie.

Hunter Biden a făcut parte din 2014 în 2019 din Consiliul de Administraţie al societăţii ucrainene, iar Joe Biden neagă că a discutat cu fiul său despre activităţile acestuia în străinătate pe când era vicepreşedinte.

Însă unul dintre conducătorii Facebook, Andy Stone, a pus la îndoială veridicitatea acestor mesaje şi a anunţat că informaţiile cotidianului urmau să fie verificate.

În aşteptarea rezultatului acestor verificări, vizibilitatea lor pe platformă va fi redusă, a anunţat el.

Twitter a confirmat pentru AFP că a blocat difuzarea informaţiilor tabloidului, deoarece conţinutul lor a fost piratat.

”Comunicarea noastră despre acţiunile noastre cu privire la articolul din New York Post nu a fost super”, a recunoscut Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, după o zi de polemică.

”Iar blocarea partajării adresei de Internet a articolului fără niciun context, care să explice de ce, este inacceptabilă”, a adăugat el.

CLARIFICĂRI

Contul de Twitter dedicat securităţii platformei a detaliat miercuri seara decizia grupului de a bloca împărtăşirea articolului, în mod public sau în privat.

”Articolul conţine imagini cu informaţii private, precum adrese de e-mail şi numere de telefon, care încalcă regulile noastre”, a anunţat reţeaua.

Articolul conţine, de asemenea, elemente piratate. Or, începând din 2018, reglementarea platformei ”interzice utilizarea serviciilor noastre în vederea distribuirii de conţinuturi obţinute fără autorizaţie”.

”Noi nu vrem să încurajăm pirateria, autorizând difuzarea unor documente obţinute în mod ilegal”, continuă întreprinderea cu sediul la San Francisco, care recunoaşte că ”mai are de lucru” pentru a clarifica aplicarea propriilor reguli.

Twitter subliniază însă că discutarea articolului nu este interzisă, ci numai împărtăşirea de documente.

Într-un editorial, tabloidul - unul dintre cele mai citite în ţară - denunţă ”cenzura Facebook cu scopul de a ajuta campania lui Joe Biden”.

”Cenzuraţi mai întâi, puneţi întrebări după aia. Aceasta este o atitudine scandaloasă pentru una dintre platformele cele mai puternice din Statele Unite”, se dennţă în editorial, în care Facebook este acuzată că a devenit ”o maşină de propagandă”.

Senatorul republican Josh Hawley a denunţat ”părtinirea” Facebook şi o blocare ”se pare selectivă” a unui articol cu privire la ”o faptă potenţial contrară eticii unui candidat la preşedinţie”.

Alt senator republican, Ted Cruz, denunţă ”ipocrizia” Twitter, care ”le permite utilizatorilor săi să împărtăşească informaţii din surse mai puţin sigure despre alţi candidaţi”.

The New York Post scrie că şi-a procurat o copie a unui hard disk al unui laptop lăsat la reparat - în aprilie 2019 - de către Hunter Biden într-un magazin din Delaware, fieful lui Joe Biden. 

Fără veşti de la proprietar, reparatorul ar fi predat laptopul FBI câteva luni mai târziu, după ce a făcut o copie a hard diskului, pe care a trimis-o avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani ar fi furnizat ulterior copia tabloidului.

Potrivit cotidianului, un mesaj de pe hard diskul computerului ar dovedi că Hunter Biden i-ar fi prezentat tatălui său un reprezentant al Burisma.

La 17 aprilie 2015, Vadim Pojarskïi, un membru al conducerii grupului ucrainean, îi mulţumesşte lui Hunter Biden pentru o invitaţie la Washington care ”oferă ocazia de a-l întâlni pe tatăl dvs. şi de a petrece timp împreună”.

Fără să dezmintă existenţa computerului sau a mesajelor pe care le conţinea, un purtător de cuvânt al lui Joe Biden, Andrew Bates, a declarat că fostul vicepreşedinte nu s-a întâlnit cu Vadim Pojarskïi, potrivit programului său oficial de la acea vreme.

Un fost consilier al lui Joe Biden, Amos Hochstein, declarăpentru site-ul Politico că ”nu a auzit nicidată vorbindu-se” despre această persoană.

Bates l-a acuzat deja pe Rudy Giuliani de răspândirea unor ”teorii ale complotului discreditate” şi a denunţat ”alianţa sa cu personaje legate de (serviciile) ruse de informaţii”.

Serviciile americane de informaţii acuză Rusia de amestec în campania electorală din 2016, în favoarea alegerii lui Donald Trump.

Joe Biden - care susţinea reforme în Ucraina - a obţinut în martie 2016 destituirea procurorului general ucrainean Viktor Şokin, care a deschis anchete anticorupţie împotriva Burisma.

Destituirea procurorului era de asemenea cerută de către Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Interaţional (FMI) - care denunţau lipsa de rezultate în lupta împotriva corupţiei.

Însă Donald Trump  şi susţinătorii săi susţin că această destituire era menită să-l protejeze pe Hunter Biden.

Burisma s-a aflat în centrul procesului istoric de destituire a lui Doald Trump - acuzat de faptul că a exercitat presiuni asupra Ucrainei cu scopul ca Kievul să ancheteze cu privire la Joe Biden şi la activităţile comericale ale lui Hunter Biden.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a fost achitat în februarie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.