Itamar Ben Gvir, noul ministru israelian al securităţii naţionale, o figură controversată de extremă dreapta, a vizitat marţi, la primele ore ale dimineţii, Esplanada Moscheilor, locul sfânt din Ierusalimul de Est aflat în centrul tensiunilor israeliano-palestiniene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a mers la Esplanada Moscheilor, complexul care adăposteşte moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, în ciuda ameninţărilor din partea grupării palestiniene Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi care avertizase că o vizită a ministrului la Esplanadă reprezintă "un preludiu la o escaladare în regiune".

Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al iudaismului, Muntele Templului este situat în Oraşul Vechi din Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel. În virtutea unui statu-quo istoric, non-musulmanii îl pot vizita la anumite ore, dar nu se pot ruga acolo. Cu toate acestea, în ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de evrei, adesea naţionalişti, s-au rugat acolo pe ascuns, o acţiune denunţată de palestinieni ca fiind o "provocare".

Itamar Ben Gvir, care a mers acolo de mai multe ori când era deputat, îşi anunţase intenţia de a merge şi în calitate de ministru.

"Muntele Templului este deschis tuturor", a declarat Ben-Gvir pe Twitter, folosind numele evreiesc al sitului. O fotografie care însoţeşte mesajul îl arată plimbându-se la periferia complexului, înconjurat de un grup de gărzi de corp şi flancat de un coleg evreu ortodox.

Un oficial israelian a declarat că vizita de un sfert de oră a avut loc în conformitate cu aşa-numitul acord de statu-quo, care datează de zeci de ani şi care permite vizita nemusulmanilor, cu condiţia să nu se roage. Vizita lui Itamar Ben Gvir a decurs fără incidente, a precizat oficialul.

Ascensiunea la putere a lui Itamar Ben Gvir, liderul partidului Puterea Evreiască, care s-a alăturat coaliţiei naţionalist-religioase conduse de prim-ministrul reales Benjamin Netanyahu şi a căpătat un post-cheie în guvern, a adâncit furia palestinienilor, care îşi văd tot mai îndepărtat obiectivul lor de a avea un stat.

Ministerul palestinian de Externe a condamnat "cu fermitate" şi consideră "o provocare fără precedent şi o escaladare periculoasă a conflictului" vizita ministrului extremist Ben Gvir la locul unde se află moscheea Al-Aqsa. Un purtător de cuvânt al Hamas, gruparea islamistă palestiniană care respinge coexistenţa cu Israelul, a declarat că Al-Aqsa "va rămâne palestiniană, arabă şi islamică şi niciun fascist nu poate schimba acest fapt".

Cu toate acestea, menţionează Reuters, nu a existat niciun semn că Ben-Gvir s-ar fi apropiat de moschee. Cândva un susţinător al eliminării interdicţiei ca evreii să nu se roage în incinta complexului, el a vorbit, de când a preluat funcţia, într-un mod mai reţinut despre necesitatea de a impune o astfel de măsură "nediscriminatorie".

"Dacă Hamas crede că mă poate descuraja cu ameninţări, ar trebui să înţeleagă că vremurile s-au schimbat", a declarat Ben-Gvir pe Twitter. "Există un guvern la Ierusalim", a punctat el.

Premierul Netanyahu, aflat acum la al şaselea mandat de premier, s-a angajat însă să păstreze "statu-quo-ul" în jurul locurilor sfinte.

Situat în Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a cucerit împreună cu Cisiordania şi Fâşia Gaza în războiul din 1967, complexul de la Esplanada Moscheilor serveşte drept punct central al speranţelor palestinienilor de a întemeia un stat în aceste teritorii. Israelul consideră însă întregul Ierusalim drept capitala sa indivizibilă - un statut nerecunoscut la nivel internaţional.

Itamar Ben Gvir are o condamnare în 2007 pentru incitare rasistă împotriva arabilor şi sprijin pentru terorism, precum şi pentru activism anti-LGBT. El spune că nu mai pledează pentru expulzarea tuturor palestinienilor, ci doar a celor pe care îi consideră trădători sau terorişti. Colonist care locuieşte în Cisiordania, ocupată de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Ben Gvir se opune creării unui stat palestinian.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.