Extrema dreaptă spaniolă a anunţat în weekend că susţine o eventuală învestire a liderului conservatorilor în postul de premier, fără să impună condiţii, un scenariu care rămâne însă puţin probabil la două săptămâni de la alegerile legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Vox (extremă dreapta) cerea anterior să intre în Guvern, la fel cum a făcut în patru regiuni şi în mai multe municipalităţi spaniole, prin intermediul unor coaliţii cu Partidul Popular (PP, dreapta), o condiţie care a dispărut în ultimele declaraţii, duminică, ale liderului extremist Santiago Abascal.

Liderul PP Alberto Núñez Feijóo, care a obţinut cel mai bun scor în alegeri, a salutat imediat ”acest progres” care ”recunoaşte victoria” formaţunii sale.

”Propunerea pe care o fac este a unui PP singur”, a adăugat el într-o vizită în Galicia, regiunea sa natală.

Această schimbare de strategie intervine în plin impas politic al blocului dreptei.

În alegerile legislative de la 23 iulie, Partidul Socialist Muncitoriesc Spaniol (PSOE) al lui Pedro Sanchez s-a clasat al doilea, cu 121 de mandate, după PP, care a obţinut 137.

Însă, din cauza unui joc al alianţelor, Perdo Sanchez are mai multe şanse să rămână la putere decât rivalul său, care nu poate să conteze decât pe Vox, pentru a obţine susţinerea nevesară în vederea învestirii sale de către deputaţi la şefia Guvernului.

Soarta lui Pedro Sanchez depinde de un vot favorabil al separatiştilor catalani din cadrul Junts per Catalunya, pe care Vox îl consideră drept ”inamicul Spaniei” după secesiunea eşuată din 2017.

Liderul formaţiunii extremiste de dreapta a catalogat duminică drept o ”gravă ameninţare la adresa ordinii constituţionale” posibilitatea ca Pedro Sanche să fie învestit cu susţinerea separatiştilor basci şi catalani şi le ”acorde” acestora un referendumde autodoterminare, pe care-l cer în schombul votului lor.

Santiago Abascal a anunţat într-un comunicat că 33 de deputaţi ”vor susţine o majoritate constituţională” în Parlament, care să ”permiă formarea unui Guvern în vederea evitării acestei ameninţări”, adică o majoritate PP/

Alberto Núñez Feijóo are nevoie însă de câteva voturi în plus pentru a fi învestit şi guverna singur.

Mai multe partide mici au exclus să susţină o coaliţie din care să facă parte Vox şi pare puţin probabil ca un număr sificient să-şi schimbe părerea, chiar şi după ce extrema dreaptă a renunţat la pretenţiile sale guvernamentale.

Un reprezentant al PSOE, Patxi Lopez, a acuzat duminică că Alberto Núñez Feijóo şi PP sunt pregătiţi să facă orice, ”indiferent de preţ”, pentru a ”ajunge la putere” şi a evocat pacturile PP-Vox în mai multe regiuni spaniole.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.