Partidul austriac FPÖ (extremă dreapta), zguduit de scandaluri de corupţie, a pierdut controlul landului-cheie Burgenland, unde Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) a preluat controlul în urma unor alegeri locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SPÖ a obţinut 49,94% din voturile exprimate în acest scrutin duminică în landul Burgenland, care se învecinează cu Ungaria, cu opt puncte procentuale mai mult decât în alegerile precedente din 2015, potrivit unor rezultate preliminare.

Acest succes le permite social-democraţilor - aflaţi într-o coaliţie locală cu FPÖ din 2015 - să guverneze de-acum singuri, după ce au obţinut 19 dintre cele 36 de mandate puse în joc.

Partidul de extremă dreapta - al cărui lider Norbert Hofer este originar din Burgenland - a obţinut 9,79% din voturile exprimate, mai puţin cu cinci puncte procentuale decât în 2015.

O criză politică răsuntoare, în urma Ibizagate, în mai, a condus la căderea prematură a guvernului conservator al cancelarului Sebastian Kurz şi la destrămarea coaliţiei pe care o forma din 2017 cu FPÖ.

Conservatorii austrieci s-au aliat cu Verzii pentru a forma un nou Guvern, tot sub conducerea lui Kurz.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.