Mişcarea Extinction Rebellion (”XR”) şi-a întrerupt luni blocajele la Londra şi reflecta la cum să-şi continue acţiunea, care vizează să obţină o ”stare de urgenţă ecologică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apărută în 2018 în Regatul Unit, această reţea de activişti - care s-a extins la nivel internaţional şi promovează nesupunerea civilă nonviolentă - a blocat timp de o săptămână, până duminică, mai multe locuri foarte frecventate în centrul capitalei britanice.

Manifestanţi se aflau luni la Marble Arch, la nord-vest de Hyde Park şi la extrmitatea arterei comerciale Oxford Street, în plin centrul capitalei britanice. Numeroase corturi erau vizibile la faţa locului, iar ”XR” a preconizat să organizeze acolo un ”banchet” luni seara.

Podul Waterloo Bridge, transformat parţial în grădină de către Extinction Rebellion săptămâna trecută, era deschis în mod normal circulaţiei, după o intervenţie a poliţiei cu o zi înainte, cu scopul de a-i disloca pe manifestanţi.

Mişcarea ”intră într-o nouă fază”, a anunţat Extinction Rebellion într-un mesaj publicat pe site.

”«Faza unu» a avut un succes enorm. Faptul de a ocupa locuri a atras atenţia asupra cauzei noastre”, adaugă  ea, anunţân că ”faza doi” urma să facă obiectul unor discuţii luni după-amiaza.

Un purtător de cuvânt, James Fox, a anunţat duminică faptul că gruparea este pregătită să facă o ”pauză” dacă Guvernul acceptă să deschidă negocieri. În caz contrar, alte acţiuni ar putea fi întreprinse, a avertizat el.

Extinction Rebellion are trei revendicări în regatul Unit, şi anume proclamarea unei ”stări de urgenţă climatice şi ecologice”, elaborarea unui plan de acţiune în vederea ”reducerii la zero” a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2025 şi înfiinţarea unei ”adunări cetăţeneşti” care, cu avizul oamenilor de ştiinţă, să se pronunţe asupra problemelor climatice.

Grupul a primit diminică vizita tinerei militante suedeze pentru lupta împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg.

"Umanitatea se află la o răscruce de drumuri. Trebuie să decidem calea pe care vrem să o urmăm”, a declarat ea, denunţându-i pe ”cei de la putere” care ”nu au făcut nimic în lupta împotriva crizei climatice”.

Acţiunile desfăşurate de XR au condus la 1.065 de arestări de la 15 aprilie, iar 53 de persoane sunt vizate de proceduri judiciare, a anunţat luni Scotland Yard.

Poliţia londoneză s-a plâns de faptul că a fost nevoită să mobilizeze agenţi în acest dosar, în detrimentul misiunilor acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.