Comenzi de avioane de luptă de tip Rafale au alimentat - în 2022 - exporturi franceze de armament care au atins un nivel-record de 27 de miliarde de euro, potrivit unui raport anual prezentat în Parlament, după care AFP scrie că a obţinut o copie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contractul emblematic de 80 de avioane de tip Rafale cu Emiratele Arabe Unite (EAU) contribuie larg la această sumă” istorică, apreciază Ministerul francez al Apărării în acest raport, dezvăluit de cotidianul La Tribune.

În 2021, exportul francez de armament a atins 11,7 miliarde de euro.

Acest contract cu EAU, semnat în decembrie 2021 şi intrat în vigoare în 2022, însumează un pic peste 16 miliarde de euro.

În afară de acest mega-contract, Indonezia a comandat şase avioane de tip Rafale, iar Grecia alte şase, dovedind succesul de care se bucură această aeronavă după un 2021 bogat în contrcate de acest fel - Grecia, Egipt, Croaţia, se arată în raport.

În iulie, India şi-a dat acordul de pricnipiu în vederea achiziţionării a 26 de avioane de tip Rafale destinate Marinei - suplimentare -, după ce a achiziţionat 36 de aeronave destinate Forţelor Aeriene.

O decizie cu privire la contractul indian urmează să fie confirmată în urma nor negocieri cu Guvernul francez.

Anul 2022 a fost marcat de asemenea de un contract de achiziţionare a trei fregate de apărare şi intervenţie (FDI) de către Grecia, cu tot cu mentenanţă şi armament.

În Europa, Polonia a semnat un contract de achiziţionare a doi sateliţi francezi de observaţie, în decembrie 2022.

În 2022, zona Orientului Mijlociu reprezintă 64% din totalul comenzilor, care devansează Europa (23%)şi Asia (8%).

”Armamentul francez nu este apreciat doar prin Rafale, care, prin armamentul său contribuie foarte larg la această sumă, ci se impune ca referinţă mondială într-un larg spectru de capacităţi: rachete, fregate, submarine, artilerie, elicoptere, radare, sateliţi de observaţie”, comentează, în acest raport, ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.