Experţii ONU privind drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea vineri privind ceea ce ei au numit „sentinţa disproporţionată” de un an şi două săptămâni în închisoare primită de fondatorul Wikileaks Julian Assange pentru că a încălcat termenii eliberării sale condiţionate în Marea Britanie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Assange este reţinut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh „ca şi cum ar fi condamnat pentru o infracţiune penală gravă”, a informat grupul de lucru ONU privind reţinerile arbitrare într-un comunicat, adăugând că acest lucru „pare să încalce principiile necesităţii şi proporţionalităţii”.

Grupul a descris infracţiunea comisă de Assange ca fiind una „minoră”.

Grupul, compus din cinci experţi independenţi, a emis o opinie oficială în 2015 conform căreia Assange, care se refugiase la acea vreme în ambasada Ecuadorului în Londra pentru a evita să fie extrădat în Suedia unde era acuzat de viol, este reţinut arbitrar. Assange a negat acuzaţiile de viol.

Statele Unite au cerut extrădarea lui Assange, cel care a fost arestat în ambasada Ecuadorului în Londra pe 11 aprilie. Assange este acuzat în SUA că a ajutat un fost membru al armatei să acceseze un calculator al guvernului şi ar putea face închisoare maxim cinci ani.

Assange a fost condamnat miercuri de un tribunal britanic la un an şi două săptămâni de închisoare pentru că nu a respectat termenii eliberării condiţionate.

Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012, după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.
Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.