Există un ”risc clar şi prezent în privinţa siguranţei, securităţii şi măsurilor de protecţie” din cadrul centralei nucleare Zaporijie din Ucraina, care este controlată de Rusia, a declarat, luni, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că ”cel puţin cinci dintre cei şapte piloni indispensabili ai siguranţei şi securităţii nucleare au fost compromişi la faţa locului”, în contextul în care există întreruperi cu privire la ”aprovizionarea cu piese de schimb” la centrala Zaporijie.

În declaraţiile adresate Consiliului guvernatorilor al AIEA, Grossi a reiterat că ”lucrează activ pentru a conveni, organiza şi conduce o misiune internaţională condusă de AIEA” la centrală, în vederea ”desfăşurării lucrărilor esenţiale de siguranţă, securitate şi garanţii nucleare la instalaţie”.

Centrala nucleară Zaporijie se află sub controlul Rusiei de la începutul lunii martie. Grossi a vizitat, la sfârşitul lunii aprilie, centrala nucleară de la Cernobîl, la nord de Kiev, care a fost ocupată pentru scurt timp de forţele ruse.

”Instalaţia nucleară ucraineană Zaporijie rămâne sub controlul forţelor ruse aflate la faţa locului. Mi-am exprimat în mod repetat îngrijorarea profundă cu privire la condiţiile de muncă extrem de stresante şi provocatoare în care conducerea şi personalul ucrainean operează fabrica”, a spus Grossi.

El a subliniat că situaţia din cadrul centralei a stârnit ”preocupări umanitare serioase şi urgente şi, în acelaşi timp, reprezintă un ”risc clar şi prezent pentru siguranţa, securitatea şi garanţiile centralei nucleare”.

Grossi a mai afirmat că autoritatea de reglementare ucraineană ”a pierdut controlul asupra materialului nuclear al instalaţiei care face obiectul Acordului de garanţii dintre Ucraina şi AIEA”.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.