”Există mşcare, este bine”, şi-a exprimat bucuria luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu privire la negocierile post-Brexit în vederea obţinerii unui acord comercial, odată cu divorţul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, la 1 oanuarie 2021, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vorbim despre un nou start cu vechi prieteni. Suntem în ultima linie dreaptă, dar ea este crucială”, a declarat luni von der Leyen, cu ocazia marcării a 60 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

”Vrem reguli ale jocului echitabile, nu doar încă de la început, ci şi pe termen lung”, a adăugat ea.

Diplomaţi europeni au declarat luni că negocierile au înregistrat câteva progrese, dar că blocaje continuă să existe mai ales în subiectul pescuitului.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a prezentat situaţia negocierilor pe care Londra a decis împreună cu UE să le continue, însă făsă să stabilească o dată-limită.

El a semnalat ”câteva progrese”, mai ales în privinţa condiţiilor concurenţei loiale, însă a anunţat totodată divergenţe importante, mai ales în subiectului pescuitului, o problemă crucială pentru unele state membre, în frunte cu Franţa.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, urmează să părăsească în mod defintiiv piaţa unică şi Uniunea Vamală la 31 decembrie.

În lipsa unui acord post-Brexit, schimburile regatului cu Uniunea urmează să aibă loc doar în baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care prevăd taxe vamale şi cote, cu riscul unui nou şoc al economiilor afectate deja de pandemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.