Elicoptere de atac de tip Apache aparţinând armatei americane, staţionate în Coreea de Sud, organizează exerciţii cu tir real, cu tunuri şi rachete, anunţă luni armata americană, în contextul în care Seulul încearcă să-şi consolideze disuasiunea împotriva puterii nucleare nord-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest antrenament - primul de acest tip din 2019 - se desfăşoară până la 29 iulie, în apropiere de Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Corei, la instalaţia Rodriguez Live Fire Complex, declară AFP a 2-a Divizie americană de Infanterie.

El permite asigurarea faptului că echipaje americane ”sunt calificate pe Apache-urile lor, îşi menţin competenţa cu privire la elicoptere lor şi sunt capabile să-şi execute misiunea, dacă sunt chemate”, declară într-un comunicat remis AFP un purtător de cuvânt.

Aeronavele utilizate sunt elicotere de luptă de tip AH-64E v6 Apache, potrivit unor imagini postate pe Twitter de către a 2-a Divizie americană de Infanterie.

”Al 5-lea Escadron din cel de-al 17-lea Regiment de Cavalerie şi al 4-2-lea Batalion de Atac efectuează exerciţii de tir aerian, pentru a-şi perfecţiona echipajele în stăpânirea rachetelor (de tip) AGM-114 Hellfire, obuzelor de tip Hydra 70 şi tunurilor de 30 mm”, precizează el.

Presa sud-coreeană scrie că armata americană nu mai foloseşte Rodriguez Live Fire Complex din 2018, din cauza unor plângeri ale lucitorilor cu privire la zgomot şi securitate.

Aceste exerciţii în curs au obiectivul ”să măsoare zgomotul”, potrivit unui oficial de la Ministerul sud-coreean al Apărării, care se referă la îngrijorările ale locuitorilor.

Acest tip de exerciţii comune displace profund Phenianului, care le consideră repetiţii ale unei invazii.

Seulul şi Washingtonul, aliaţi vechi în domeniul securităţii regionale, au anunţat în mai că vor să-şi relanseze exerciţiile militare comune, reduse din cauza pandemiei covid-19 şi a eşecului negocierilor cu Phenianul.

Noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a preluat funcţia în mai, s-a angajat să înăsprească poziţia împotriva Phenianului, care a realizat o serie-record de teste de armament în acest an şi a lansat inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru prima oară dn 2017.

Şase avioane americane de vânătoare de tip F-35A au fost trimise în Coreea de Sud, la începutul acestei luni, în vederea unui exerciţiu comun de zece zile, care s-a încheiat la 14 iulie.

Aceasta a fost prima desfăşurare publică de avioane americane de război invizibile pe radar în Coreea de Sud din 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.