Damascul a anunţat luni seara că perioada iniţială de şapte zile a armistiţiului sirian, care a fost negociat de diplomaţii americani şi ruşi, s-a încheiat şi nu a precizat dacă acordul de încetare a focului va fi sau nu reinstalat. De asemenea, executivul sirian a lansat acuzaţii la adresa rebelilor moderaţi, care nu ar fi implementat termenii acordului de încetare a ostilităţilor, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul lui Bashar-al Assad a precizat într-un comunicat că ”grupările teroriste” nu au reuşit să implementeze niciun termen al acordului de încetare a focului şi s-au folosit de armistiţiu pentru a se reînarma. De asemenea, peste 300 de încălcări ale armistiţiului au fost înregistrate în ultima săptămână.

Anunţul vine după ce diplomaţii ruşi au prelungit armistiţiul până luni la ora locală 19.00 (18.00 ora României).

"Armata siriană a decis o îngheţare a luptelor până duminică seara, însă Rusia a hotărât o prelungire a armistiţiului, care se va încheia luni seara la ora 19.00", a declarat un oficial rus de rang înalt.

Armistiţiul sirian a fost fragilizat de o degradare a relaţiilor dintre Moscova şi Washington, în urma unor raiduri aeriene sângeroase efectuate în weekend de coaliţia internaţională, care au lovit din greşeală poziţiile armatei siriene din apropierea localităţii Deir ez-Zur, situată pe valea Eufratului. Peste 60 de soldaţi sirieni şi-au pierdut viaţa în raidurile aeriene, care au fost urmate de un asalt al jihadiştilor Statului Islamic.

Ministerul Apărării din Rusia a susţinut că bombardierele americane au ucis peste 60 de soldaţi ai forţelor guvernamentale siriene în patru raiduri aeriene, la care au participat două avioane F-16 şi două modele A-10.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că cel puţin 90 de militari sirieini şi-au pierdut viaţa în raidul aerian.

De asemenea, ministerul de Externe al Rusiei a susţinut că poziţia diplomaţilor americani faţă de incident este ”neconstructivă şi departe de adevăr”.

”Acţiunile piloţilor coaliţiei internaţionale - dacă aceste acţiuni nu au fost luate la ordinul Washingtonului - sunt la graniţa dintre neglijenţă criminală şi complictate cu teroriştii Statului Islamic. Cerem în mod vehement Washingtonului să exerciteze presiunea necesară pe grupările armate ilegale susţinute de către americani în vederea implementării necondiţionate a armistiţiului. Altfel, va fi ameninţată implementarea întregului pachet de termeni negociaţi de Statele Unite şi Rusia la Geneva”.

Washingtonul a prezicat că au fost sistate imediat raidurile aeriene asupra presupuselor poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic, care s-au dovedit a fi poziţii militare ale forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, după ce Moscova a anunţat că vehicule militare siriene au fost lovite de proiectile în apropiere de Deir ez-Zur.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă sâmbătă noaptea la solicitarea diplomaţilor ruşi, care au acuzat coaliţia internaţională că pune în pericol armistiţiul sirian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.