Coreea de Nord execută în public, pe malul unor ape, în incinta unor şcoli ori în pieţe, persoane acuzate de furt de cupru de la maşini din fabrici, distribuirea unor materiale de presă din Coreea de Sud şi prostituţie, potrivit unui raport publicat miercuri de un ONG în Coreea de de Sud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestui raport, întocmit de un ONG cu sediul la Seul, decizii cu privire la execuţii, adesea extrajudiciare, sunt luate frecvent sub influenţa unui trecut ”prost” al familiei sau a unei campanii a Guvernului de a descuraja anumite comportamente.

Transitional Justice Working Group (TJWG) precizează că raportul pe care l-a întocmit are la bază interviuri cu 375 de nord-coreeni care au fugit în ultimii doi ani din această ţară izolată.

Reuters scrie că nu a putut să verifice prin surse independente declaraţiile transfugilor citate în document.

TJWG este alcătuir din activişti pentru drepturile omului şi este condus de Lee Younghwan, care a lucrat ca apărător al drepturilor omului în Coreea de Nord. ONG-ul este finanţat în principal de National Endowment for Democracy (NED), o fundaţie privată nonprofit finanţată de Congresul Statelor Unite.

Raportul TJWG vizează să documenteze locuri ale unor omoruri în public şi gropi comune, ceea ce nu s-a mai făcut anterior, cu scopul de a susţine un efort internaţional de a-i trage la răspundere pe cei care comit ceea ce denunţă drept crime împotriva umanităţii.

”Hărţi şi mărturii aferente prezintă o imagine a amplorii abuzurilor care au loc de decenii”, subliniază ONG-ul.

Phenianul respinge acuzaţii cu privire la abuzuri asupra drepturilor omului, subliniază că cetăţenii nord-coreeni se bucură de protecţie în virtutea Constituţiei şi acuză Washingtonului de cele mai mari încălcări ale drepturilor omului din lume.

Însă un raport istoric, întocmit în 2014 de o comisie ONU de anchetă, acuză regimul lui Kim Jong-un de o gamă largă de abuzuri ale drepturilor omului.

Ţări membre ONU au îndemnat în acel an Consiliul de Securitate să ia în considerare o trimitere a Coreei de Nord şi a lui Kim Jong-un în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), pentru a fi judecat de crime împotriva umanităţii, prezentate în acel raport.

Comisia ONU a prezentat, între alte altele, lagăre mari de deţinuţi, cazuri de aplicare sistematică a torturii, înfometare şi execuţii comparabile atrocităţilor comise în perioada nazismului, fapte pe care le-a legat de regimul stalinist.

Phenianul a respins consluziile anchetei, iar eforturile aducerii Nordului în faţa CPI au fost blocate în parte din cauza unor obiecţii formulate de China şi Rusia, care au drept de vetoo în Consiliul de Securitate.

TJWG apreciază că proiectul său de cartografiere a locurilor în care afirmă că se află gropi comune şi au avut loc execuţii poate contribui la documentarea şi susţinerea eforturilor de a aduce Coreea de Nord în faţa justiţiei.

Potrivit ONG-ului, execuţii au loc în lagăre de deţinuţi cu scopul de a provoca frica şi a intimida eventuali evadatori, iar oameni sunt executaţi public inclusiv din cauza unor infracţiuni minore, precum furtul de porumb sau orez.

Furtul unor cabluri electrice sau altor bunuri de la fabrici în vederea vânzării şi distribuirea unor produse media din Coreea de Sud se pedepsesc şi ele prin execuţii, cel mai adesea prin împuşcare, potrivit socumentului.

Unii martori afirmă că oameni pot fi bătuţi până la moarte. ”Unele infracţiuni au fost considerate că nu merită să se irosească gloanţe pe ele”, declară un martor citat în raport.

Oficiali guvernamentali au fost executaţi în urma unor acuzaţii  de corupţie şi spionaj, iar birocraţi din alte regiuni au fost obligaţi să asiste, ca ”tactică de descurajare”, se arată în document.

Transfugi din Nord au mai declarat, în trecut, că au asistat la execuţii publice şi abuzuri asupra drepturilor în centre de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.