Consumul de gaze naturale al Uniunii Europene a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie - faţă de media ultimilor cinci ani în această perioadă - şi reprezintă mai mult decât obiectivul UE, de 15%, anunţă marţi Eurostat, o scădere din cauza toamnei blânde şi eforturilor de a economisi ale consumatorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma reducerilor drastice ale livrărilor de gaze naturale ruseşti, din cauza Războiului rus din Ucraina, Cei 27 s-au pus de acord, la sfârşitul lui iulie, să-şi reducă în mod voit consumul de gaze naturale de la 1 august 2022 la 31 martie 2023.

Ei au stabilit atunci ca obiectiv o scădere cu 15% faţă de consumul mediu din ultimii cinci ani, prin ”măsuri de reducere voluntară” a consumului de gaze naturale.

Din august şi până în noiembrie 2022, consumul a scăzut ”în majoritatea statelor membre”, precizează într-un comunicat Oficiul european de statistică.

Eurostat nu furnizează nicio analiză a motivelor acestei scăderi, care s-ar putea explica în parte printr-o toamnă deosebit de blândă în Europa, prin eforturi suplimentare realizate de către consumatori sau printr-o scădere a producţiei în anumite industrii.

În 18 state membre ale UE, consumul a scăzut mai mult decât obiectivul stabilit, în unele cazuri foarte clar.

Astfel, consumul de gaze naturale a scăzut cu 52,7% în Finlanda, cu 43,2% în Letonia şi cu 41,6% în Lituania.

România (aproximativ 35%) se află pe locul cinci, după Estonia.

Alte şase state membre UE au reuşit să-şi scadă consumul, însă fără să atingă obiectivul.

Acesta este cazul Spaniei, Italiei şi Portugaliei.

Alte două state membre UE - Malta (+7,1%) şi Slovacia (+2,6%) - şi-au crescut consumul de gaze naturale.

Scăderea constatată în Franţa se situează în media UE.

Eurostat subliniază că consumul de gaze naturale în IE a rămas în mod constant, începând din ianuarie, sub media ultimilor cinci ani.

Căderea livrărilor gazelor naturale ruseşti provoacă îngrijorări cu privire la aprovizionarea Europei.

Cu scopul de a-şi creşte şansele de a-şi reconstitui stocurile de anul viitor, UE încearcă să-şi scadă consumul.

Uniunea a decis, de asemenea, să procedeze la achiziţii comune ale unor state membre, pe o bază voluntară.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maris Sefcovic a anunţat marţi că vrea să încheie prima tranzacţie de acest tip ”înaintea verii viitoare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.