Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru a cerut marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Bruxelles, preşedintelui român să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România are un interes fundamental să fie inclusă în proiectul european şi, din acest motiv, ar trebui să se opună vehement unui proiect al Europei cu două sau mai multe viteze.

“România trebuie să îşi propună să rămână parte a proiectului european”, a afirmat el.

Europarlamentarul a tras un semnal de alarmă în legătură cu o posibilă ascensiune a forţelor eurosceptice în alegerile pentru Parlamentul European din 2019, în urma unei astfel de decizii.

Boştinaru a precizat că îi solicită “oficial şi imperativ, preşedintelui României, în calitate de reprezentant al României la Consiliul European (…), să informeze Parlamentul în legătură cu deciziile de la Bratislava şi de la Malta (…), şi mai ales să convenim o poziţie comună a României pe care să o promovăm şi să ne batem pentru ea până la ultima preşedinte, Guvern, europarlamentari, pentru că această decizie este mult prea mare” pentru ca ea să rămână doar o “decizie luată într-un conclav, într-un grup de iniţiaţi”.

Printre pericole se numără, inclusiv, tensiunile apărute între statele din cele două grupuri din Europa.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.

”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru... împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.

Însă, ţările mai sărace sunt îngrijorate de ideea că un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera şi mai multe tensiuni şi ar risca să blocheze progresul făcut spre atingerea prosperităţii Europei Occidentale. (Corespondenţă din Bruxelles de la Ileana Toma)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.