Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi noaptea că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE. Aceste propuneri s-ar putea regăsi în ”Documentul Alb”, care v-a fi publicat săptămâna viitoare la Bruxelles, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ideea dezvoltării unui bloc comunitar ”cu mai multe viteze” a fost prezentată de Juncker la o întâlnire cu studenţii belgieni din Louvain-la-Neuve.

Nu este pentru prima dată când un politician european prezintă ideea unei uniuni ”cu mai multe viteze”, care a reprezentat anterior un subiect aprins de dezbatere.

După şocul pe care îl va provoca ieşirea Marii Britanii, unele state ar putea să opteze pentru avansarea suveranităţii comune în speranţa creşterii eficienţei finale a Uniunii Europene.

Însă, alţii susţin că tocmai această ieşire din blocul comunitar, precum şi proliferarea formaţiunilor naţionaliste şi eurosceptice, demostrează antipatia europenilor cu privire la o integrare mai puternică.

”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru... împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu trei săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.

Însă, ţările mai sărace sunt îngrijorate de ideea că un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera şi mai multe tensiuni şi ar risca să blocheze progresul făcut spre atingerea prosperităţii Europei Occidentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.