Ethan Nordean, unul dintre liderii grupării de extremă dreapta Proud Boys, a fost condamnat vineri la 18 ani de închisoare, aceasta fiind cea mai grea pedeapsă pronunţată până acum în cazul asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, sediul Congresului SUA, care a fost devastat de susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ethan Nordean a fost condamnat la 18 ani de închisoare, o pedeapsă mai mică decât cea cerută de procurori. Nordean fusese găsit vinovat pentru conspiraţie sedicioasă - o acuzaţie gravă, asociată trădării - şi alte infracţiuni.

"Dacă nu avem un transfer paşnic de putere în această ţară, nu avem nimic", a declarat judecătorul districtual american Timothy Kelly la pronunţarea sentinţei.

Într-o declaraţie adresată judecătorului, Nordean a numit ziua de 6 ianuarie o "tragedie completă şi totală" şi a spus că a mers la Capitoliu pentru a fi un lider şi pentru a ţine oamenii departe de probleme. "Deşi este adevărat că regret din toată inima ceea ce am făcut în acea zi, ceea ce regret şi mai mult este că nu am fost un lider mai bun", a spus el.

Avocatul lui Nordean, Nick Smith, susţinuse o sentinţă cuprinsă între 15 şi 21 de luni, în timp ce procurorii voiau o pedeapsă de 27 de ani pentru liderul Proud Boys.

Anterior, vineri, Dominic Pezzola, un alt membru al grupului, care nu a avut un rol de lider şi care a fost singurul acuzat dintre cei cinci acuzaţi de conspiraţie sedicioasă care a fost achitat, a primit 10 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru alte infracţiuni, inclusiv obstrucţionarea unei proceduri oficiale şi agresarea poliţiei. Guvernul solicitase o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru Pezzola.

CITEȘTE ȘI Un membru Proud Boys, condamnat la 10 ani de închisoare pentru atacul de la Capitoliu, strigă la ieşirea din tribunal: "Trump a câştigat"

Cu o zi înainte, joi, judecătorul Kelly a dispus ca alţi doi foşti lideri ai Proud Boys, Joseph Biggs şi Zachary Rehl, să execute 17 ani şi, respectiv, 15 ani de închisoare.

CITEȘTE ȘI SUA: Un judecător îi condamnă pe foştii lideri ai grupării de extremă dreapta ”Proud Boys” la 17 şi 15 ani de închisoare pentru atacul de la Capitoliu

Mii de susţinători ai lui Trump au atacat Capitoliul după un discurs în care republicanul a afirmat în mod fals că înfrângerea sa în alegerile din noiembrie 2020 a fost rezultatul unei fraude generalizate. Cinci persoane, inclusiv un agent de poliţie, au murit în timpul sau la scurt timp după revoltă, iar peste 140 de poliţişti au fost răniţi. Capitoliul a suferit pagube de milioane de dolari.

Peste 1.100 de persoane au fost arestate sub acuzaţii legate de asaltul de la Capitoliu. Dintre acestea, peste 630 au pledat vinovate şi cel puţin 110 au fost condamnate în procese.

Fostul preşedinte al Proud Boys, Enrique Tarrio, va fi condamnat pe 5 septembrie. Guvernul solicită o pedeapsă cu 33 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.