Congresmenul Jim Jordan, reprezentant al statului Ohio şi susţinător al lui Donald Trump, a eşuat marţi să fie ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor într-un prim tur al unui scrutin crucial, destinat să scoată instituţia din criză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Douăzeci de membri ai propriului partid, republicani în principal moderaţi care îi reproşează lui Jim Jordan că adoptă poziţii prea extremiste, au votat împotriva candidaturii sale.

Respins în urma acestui prim vot organizat marţi în Camera Reprezentanţilor, Jim Jordan, în vârstă de 50 de ani, ar putea totuşi să-şi menţină candidatura pentru runde ulterioare, ceea ce face ca accederea sa în acest post să fie încă posibilă.

Congresul american are două camere. În Senat democraţii lui Joe Biden sunt majoritari, dar Camera Reprezentanţilor este în mâinile republicanilor. Majoritatea pe care o au este însă destul de strânsă: 221 de voturi la 212.

Camera inferioară a Congresului este de două săptămâni într-o criză fără precedent. A rămas fără preşedinte de la istorica destituire a republicanului Kevin McCarthy, la 3 octombrie, ceea ce a privat-o de multe dintre atribuţiile sale, inclusiv de posibilitatea de a adopta măsuri în sprijinul Israelului şi al Ucrainei.

Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Cameră, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele destituit Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine. Prin urmare, republicanul a renunţat la cursă înainte de organizarea votului în plan, iar în locul său a fost desemnat ulterior drept candidat Jim Jordan. 

Având majoritatea în Cameră şi, prin urmare, fiind responsabili de alegerea preşedintelui acesteia, în ultimele două săptămâni republicanii şi-au făcut publice diviziunile cu privire la desemnarea unui succesor al lui Kevin McCarthy. După o serie de negocieri, Jim Jordan, foarte apropiat de Donald Trump şi membru al celei mai conservatoare facţiuni a Partidului Reprezentanţilor, a rămas în prezent singurul candidat republican în cursă. Dar el nu a reuşit marţi să obţină sprijinul a suficient de mulţi colegi de-ai săi pentru a avea funcţia de preşedinte, în cadrul unui prim vot organizat în plenul Camerei. Douăzeci de colegi republicani nu l-au susţinut, prin urmare n-a avut majoritatea necesară.

Criticii săi subliniază un fapt notabil: ales în Congres în 2006, Jim Jordan nu a reuşit niciodată să treacă un singur proiect de lege pe care să-l fi iniţiat. Iar potrivit mai multor clasamente, el este considerat unul dintre cei mai puţin productivi aleşi din Cameră.

Cu toate acestea, alegerea preşedintelui Camerei ar putea fi eşalonată pe parcursul mai multor zile şi a mai multor voturi. Preşedintele destituit, Kevin McCarthy, a trebuit să se lupte în 15 runde de vot în ianuarie pentru a obţine scaunul de speaker. Republicanii sunt disperaţi să evite repetarea acestei secvenţe umilitoare, care a fost insistent mediatizată şi dezbătută.

Într-o instituţie încă marcată de asaltul de la Capitoliu din ianuarie 2021, tabăra democraţilor denunţă poziţia ambiguă a lui Jim Jordan cu privire la alegerile prezidenţiale din 2020, pe care Donald Trump le califică în continuare, fără dovezi, drept "fraudate". Membrii partidului lui Joe Biden, minoritari în Cameră, au susţinut cu toţii candidatura liderului lor, Hakeem Jeffries, dar nu au avut suficiente voturi pentru a obţine preşedinţia.

Presiunea asupra Camerei Reprezentanţilor pentru a reveni la normalitate este cu atât mai mare cu cât Senatul, cealaltă cameră a Congresului, pregăteşte deja un pachet major pentru Israel. Acesta va conţine "asistenţă militară, diplomatică, umanitară şi de informaţii - toate lucrurile de care Israelul are nevoie", a declarat marţi liderul democrat Chuck Schumer, care speră să îl adopte "în următoarele câteva săptămâni". De asemenea, Senatul urmează să examineze miercuri o rezoluţie de condamnare a Hamas şi să dezbată confirmarea unui nou ambasador în Israel. "În calitate de cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite trebuie să dea un exemplu, sprijinind acţiunile sale de apărare atât timp cât este necesar", a insistat şi liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.