Turcia ”nu vizează” teritoriul Siriei, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva grupărilor kurde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vizăm teritoriul Siriei... Regimul (n.r. din Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru”, a afirmat Erdogan reporterilor în timpul zborului dinspre Ucraina, remarci prezentate vineri de presa turcă.

Preşedintele turc a reafirmat că armata de la Ankara - prezentă în zonele din nordul Siriei de la graniţa cu Turcia - a fost ”pregătită” în orice moment să lanseze o nouă ofensivă. Între 2016 şi 2019, armata turcă a lansat trei operaţiuni majore în nordul Siriei, vizând miliţiile şi organizaţiile kurde.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ankara susţine că vrea să creeze o ”zonă de securitate” de 30 de kilometri la graniţa de sud a ţării.

Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a anunţat că şaptesprezece persoane au fost ucise în atacurile aeriene turceşti pe o poziţie deţinută de regimul sirian în apropierea graniţei cu Turcia, după ciocnirile nocturne dintre forţele de la Ankara şi luptătorii kurzi.

Preşedintele Erdogan, care a vizitat joi Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, a cerut, de asemenea, ”consolidarea” coordonării cu Moscova în nordul Siriei pentru a lupta împotriva ”terorismului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.