Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este deschis ideii de a avea o întâlnire cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, dar a subliniat că stabilirea retragerii trupelor turceşti de pe teritoriul sirian ca o condiţie prealabilă pentru discuţii este "inacceptabilă", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia a fost cel mai mare aliat militar şi politic al opoziţiei siriene, care controlează un ultim bastion rebel în nord-vestul Siriei. Ankara a înfiinţat zeci de baze şi a desfăşurat mii de soldaţi în nordul Siriei, împiedicând armata siriană susţinută de Rusia să recucerească regiunea.

Vorbind cu reporterii la Istanbul înainte de a pleca într-o vizită de trei zile în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, Erdogan a declarat că Turcia nu a "închis niciodată uşa" discuţiilor cu guvernul sirian. "Putem organiza un summit cvadrilateral (cu Siria, Rusia şi Iran) şi sunt deschis şi la o întâlnire cu Assad. Ceea ce contează aici este abordarea lor faţă de noi", a declarat Erdogan.

Însă condiţia Damascului de retragere completă a forţelor turceşti pentru o astfel de întâlnire este "inacceptabilă", a adăugat el.

Prima dată, Erdogan a declarat la începutul acestui an că s-ar putea întâlni cu preşedintele sirian Bashar al- Assad ca parte a unui nou proces de pace, dar Assad a declarat în martie că nu are rost să se întâlnească cu Erdogan până când nu va pune capăt "ocupaţiei ilegale" din ţara sa.

"Luptăm împotriva terorismului acolo. Cum ne putem retrage când ţara noastră este ameninţată continuu de terorişti de-a lungul graniţei noastre? Ne aşteptăm la o abordare corectă", a replicat Erdogan.

Miniştrii apărării din cele două ţări s-au întâlnit la sfârşitul anului trecut pentru discuţii. A fost cel mai înalt nivel de discuţii între cei doi vecini, ale căror guverne sunt în dezacord din 2011, când revoltele din cadrul mai larg al aşa-numitei Primăveri Arabe au ajuns în Siria şi au aruncat ţara în război. Apoi, miniştrii de externe din cele două ţări s-au întâlnit la Moscova anul acesta în luna mai, înainte de alegerile din Turcia, în cadrul unor discuţii supervizate de Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.