Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan salută ”victoria” Azervaidjanului în Nagornp Karabah, care deschide, în opinia sa, o nouă oportunitate a unei norrnalizări” în regiune, luni, o vizită în enclava azeră Naxcivan, situată între Armenia, Iran şi Turcia, în contextul în care situaţia în Nagorno Karabah este tensionată de mai multe zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un motiv de mândrie pentru Turcia să vadă operaţiunile antiteroriste din Azerbaidjan îndeplinite cu succes într-o perioadă scurtă şi cu respectarea drepturilor civile”, a declarat preşedintele turc într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Ilham Aliev.

Erdogan a profitat de această conferinţă de presă pentru a transmite un mesaj clar Armeniei.

”Sperăm că Armenia va prinde mâna paşnică ce i se întinde”, a decalarat el.

Erdogan s-a întâlnit în mod oficial cu Aliev pentru a lansa construirea unui gazoduct cu o lungime de 85 de kilometri, care să lege estul Turciei şi enclava azeră Naxcivan.

Ei inaugurează totodată un complex militar.

Însă, presa turcă scrie că cei doi şefi de stat discută despre deschiderea Coridorului Zangezur azerilor, prin Armenia.

Preşedintele azer a dat asigurări, în prezenţa omologului său turc, că drepturile armenilor din Nagorno Karabah vor fi ”garantate”.

”Locuitorii Nagorno Karabah, indiferent de etnia lor, sunt cetăţeni ai Azerbaidjanului. Drepturile lor vor fi garantate de către statul azer”, a anunţat Ilham Aliev în această conferinţă de presă comună cu Recep Tayyip Erdogan.

O anexare a Coridorului Zangezur, de-a lungul frontierei cu Iranul, ar permite Baku să stabilească o continuitate teritorială până în Naxcivan şi mai departe cu Turcia.

Fâşia de pământ Naxcivan a fost anexată de Azerbaidjan în 1923, dar nu are continuitate cu restul ţării.

MOSCOVA ACUZĂ EREVANUL DE DISTRUGEREA RELAŢIILOR BILATERALE

Această demonstraţie de forţă turcească în Azerbaidjan - care se află în plină criză în Nagorno Karabah - contrastează cu aparenta retragere a Rusiei din regiune.

Preşedintele turc, a cărui vizită se încheie luni, şi-a exprimat n mai multe rânduri, săptămâna trecută, ”susţinerea” faţă de armata azeră.

Moscova a reacţionat şi a acuzat luni autorităţile armene de faptul că încearcă ”să distrugă” relaţile ruso-armene şi a denunţat o ”greşeală uriaşă” în toiul crizei din Nagorno Karabah, pentru care Erevanul aruncă, în parte, vina pe Moscova.

”Suntem convinşi că autorităţile armene fac o greşeală uriaşă încercând cu bună ştiinţă să distrugă legăturile ruso-armene, care au multiple faţete şi au fost fondate acum multe secole şi care fac din ţara sa un ostatic al jocurilor geopolitice ale Occidentului”, a acuzat într-un comunicat diplomaţia rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.