Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus capăt miercuri speculaţiilor în legătură cu amânarea alegerilor, confirmând că scrutinele prezidenţial şi legislativ vor avea loc la data anunţată anterior, 14 mai, în ciuda faptului că sudul ţării este devastat de cutremurul din 6 februarie şi de replicile care i-au urmat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a declarat că la 14 mai va da răspunsul adecvat vocilor critice care s-au ridicat împotriva modului în care guvernul său a gestionat dezastrul. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru un nou mandat, exclude astfel de facto orice amânare a alegerilor, în pofida situaţiei din regiunile afectate.

Aceste alegeri vor fi cruciale pentru viitorul său şi al ţării, care încearcă să se redreseze după ce catastrofa naturală a făcut peste 45.000 de morţi şi 105.000 de răniţi în unsprezece provincii din sudul şi sud-estul Turciei. Potrivit preşedintelui Erdogan, 14 milioane de persoane au fost afectate de cutremur.

Erdogan se află la putere de 20 de ani, mai întâi ca prim-ministru, iar în 2014 a devenit primul preşedinte turc ales direct prin sufragiu universal. În 2017, o revizuire constituţională i-a extins considerabil puterile.

Şeful statului, care a fost aspru criticat pentru lentoarea operaţiunilor de salvare, a promis că va reconstrui rapid peste 450.000 de locuinţe, asigurând că imobilele vor respecta standardele antiseismice.

El a cerut "iertare" lunea trecută pentru întârzierile observate în primele zile în organizarea operaţiunilor de ajutorare, în timp ce zeci de mii de persoane erau blocate sub dărâmături. Miercuri, el a recunoscut din nou, în faţa parlamentarilor din Partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP), că operaţiunea de salvare a fost întârziată "din cauza haosului şi a condiţiilor meteorologice", în special a zăpezii. "Cu toate acestea, la doar câteva ore după cutremur, miniştrii noştri au contactat oraşele afectate şi au început să coordoneze activitatea", a arătat el.

O delegaţie a comisiei electorale a început luni un tur al zonelor afectate pentru a evalua capacitatea de a organiza scrutinul în aceste zone.

Preşedintele Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care îşi conduce ţara cu o mână din ce în ce mai fermă, se va confrunta la 14 mai cu cele mai riscante alegeri de care a avut parte până acum. Coaliţia opoziţiei, formată din şase partide cu orientări diferite, ar trebui să decidă joi asupra candidatului său comun. Partidul Democrat al Poporului (HDP), partid de stânga pro-kurd, nu face parte din alianţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.