Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reafirmat marţi, în timpul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a acuzat guvernul cipriot-grec de "necinste" în soluţionarea divizării insulei mediteraneene. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a condamnat anunţul preşedintelui turc privind proiectul de redeschidere a fostei staţiuni balneare Varosha din Cipru, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Statele Unite consideră acţiunile ciprioţilor-turci din Varosha, cu susţinerea Turciei, drept provocatoare, inacceptabile şi incompatibile cu angajamentele lor anterioare de a se angaja constructiv în negocierile de pace", a denunţat secretarul de stat într-un comunicat. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat marţi, în timpul unei vizite în Ciprul de Nord, ataşamentul pentru soluţia cu două state şi a anunţat că va continua să redeschidă Varosha, oraş fantomă simbol al diviziunii insulei mediteraneene.  

După invazia de către armata turcă în 1974 ca reacţie la lovitura de stat a naţionaliştilor ciprioţi-turci care îşi doreau alipirea la Grecia, insula s-a divizat între Republica Cipru - membră a Uniunii Europene - care îşi exercită autoritatea la sud, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) autoproclamată în 1983, recunoscută doar de Ankara. 

Negocierile sunt într-un punct mort din 2017. În aprilie, o tentativă de relansare a negocierilor organizată de ONU, care supraveghează o zonă tampon dintre cele două părţi ale insulei, a fost un eşec. 

În vizită pe insulă pentru a 47-a aniversare de la invazia în Cipru a Turciei, Erdogan i-a acuzat pe ciprioţii-greci că "blochează calea către orice soluţie" şi că sunt "necinstiţi". El a insistat şi pe "minciunile" Uniunii Europene, care a prevenit că nu "va accepta niciodată soluţia a două state". 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.