Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi omologului său rus Vladimir Putin că este dispus ”să ia iniţiativa” cu scopul de a pune capăt Războiului rus în Ucraina, la o zi după un schimb de deţinuţi între Statele Unite şi Rusia, pe teritoriul Turciei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan s-a declarat, într-o convorbire la telefon cu Putin, ”pregătit să preia iniţiativa pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina şi a servi ca mediator pe calea păcii”, anunţă într-un comunicat preşedinţia turcă.

Recep Tayyip Erdogan ”şi-a exprimat voinţa de a stabili o pace durabilă în regiune imediat ce este posibil, printr-o accentuare a impulsului negocierilor de la Istanbul”, precizează preşedinţia.

Preşedinţia turcă anunţă că Vladimir Putin i-a ”mulţumit” lui Recep Tayyip Erdogan pentru schimbul de deţinuţi între Washington şi Moscova, anunţat miercuri.

Acest schimb de deţinuţi ”a avut loc în Turcia, sub coordinarea şi supervizarea” serviciilor turce de informaţii (MIT).

Fostul puşcaş marin Trevor Reed, condamnat la nouă ani de închsoare în Rusia, cu privire la violenţe, a fost eliberat de Moscova în schimbul eliberării de către Washington a lui Konstantin Iaroşlenko, un pilot rus încarcerat în statele Unite din 2010.

Turcia, un stat membru NATO şi un aliat al Ucrainei, depune eforturi, de la începutul Războiului rus în Ucraina, de a facilita o mediere între Moscova şi Kiev.

Ea a refuzat până în prezent să adopte sancţiunile impuse Rusiei de către Occident, în dorinţa de a păstra o linie deschisă cu Kremlinul.

Turcia a găzduit, în două rînduri, negocieri între cei doi beligeranţi, la 10 martie, la nivel de miniştri, la Antalya (sud) şi la 29 martie, la Istanbul.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat ulterior, în mai multe rânduri, că vrea să găzduiască, la Istanbul, o întâlnire între Vladimir Putin şi omologul lor ucrainean Volodimir Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.