Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan efectuează joi o vizită în Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre escaladarea tensiunilor în nord-vestul Siriei, unde Ankara poartă o ofenisvă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele nostru se duce în Rusia la 5 martie, într-o vizită de o zi”, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Anunţarea acestei vizite intervine în contextul în care relaţiile dintre Ankara şi Moscova s-au degradat în ultimele săptămâni, din cauza situaţiei din Siria.

Turcia a anunţat duminică faptul că a lansat o ofensivă împotriva regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idleb (nord-vest), doborând două avioane şi omorând 19 militari sirieni.

Această operaţiune - ””Scutul Primăverii” - a fost lansată după săptămâni de escaladare.

Săptămâna trecută, peste 30 de militari turci au fost ucişi în bombardamente aeriene atribuite de Ankara regimului de la Damasc.

Cu sprijinul aviaţiei ruse, al-Assad poartă din decembrie o ofensivă sângeroasă cu scopul de a recuceri provincia Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist dinSiria.

Această ofensivă a provocat fricţiuni între Ankara şi Moscova. În pofida faptului că Turcia susţine anumite grupări rebele, iar Rusia susţine regimul sirian, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în dosarul sirian în ultimii ani.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a l-a so,at sâmbătă pe omologul său rus Vladimir Putin ”să se dea la o parte din calea” Turciei în Siria.

”Ar fi, fără îndoială, o întâlnire dificilă, însă şefii de stat îşi confirmă hotărârea de a rezolva situaţia la Idleb”, declara duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la o posibilă întâlnire între Erdogan şi Putin.

Escaladarea de la Idleb provoacă temeri comunităţiii internaţionale, în contextul în care situaţia umanitară este deja catastrofală în regiune.

De la începutul ofensivei regimului sirian, în decembrie, aproape un milion de persoane au fost deplasate în această regiune situată la frontiera cu Turcia - un exod de o amploare fără precedent într-un timp atât de scurt, de la începutul în 2011 al acestui război soldat cu peste 380.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.