Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit miercuri şi mai mult tonul împotriva Siriei, ameninţând că armata turcă va ataca - inclusiv aerian - forţe guvernamentale siriene, oriunde s-ar afla, în cazul în care este ucis din nou vreun militar turc în provincia siriană Idleb, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile, deja puternice de la începutul Războiului din Siria, în 2011, s-au intensificat şi mai mult în ultimele zile între Damasc şi Ankara, după uciderea a 13 militari turci în bombardamente ale forţelor lui Bashar al-Assad.

Turcia este prezentă în Siria în 12 posturi de observaţie, în provincia Idleb, în nord-vestul ţării, în cadrul unui acord încheiat cu Rusia şi Iranul vizând o oprire a violenţelor în regiune.

”Dacă militarii noştri suferă cea mai mică rană în posturi de observaţie sau altundeva (...), noi vom ataca aerian forţele regimului oriunde, începând de azi, iar asta indiferent de frontierele Idlebului” sau de Acordul de la Soci privind un armistiţiu, semnat  în 2018, a ameninţat şeful statului turc într-un discurs susţinut în faţa membrilor paritdului său, AKP, la Ankara.

”O vom face prin toate mijloacele necesare, pe cale aeriană sau terestră, fără ezitare”, a ameninţat el.

Problema Idlebului a fost discutată în acest weekend şi luni de o delegaţie din Rusia, care susţine militar regimul lui Bashar al-Assad în Siria, şi reprezentanţi turci, la Ankara, însă aceste discuţii nu au condus la un acord.

O delegaţie turcă urmează să se ducă la Moscova în zilele următoare pentru a începe o nouă serie de discuţii cu privire la situaţia din Idleb, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă în Albania, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.