"Alte ţări ar putea fi implicate" în tentativa de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă din Turcia, a acuzat preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, fără să dea nume de state, într-un interviu pentru postul panarab Al Jazeera.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este posibil ca alte ţări să fie implicate în tentativa de lovitură de stat", a declarat Edogan pentru Al Jazeera.

Secretarul american de stat John Kerry i-a spus sâmbătă omologului său Mevlut Cavosoglu că insinuări publice potrivit cărora Statele Unite au fost implicate în tentativa eşuată de stat din Turcia subminează relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO.

De asemenea, Ambasada Statelor Unite la Ankara a respins acuzaţii ale unor oficiali turici potrivit cărora Washingtonul "a susţinut într-un fel puciul".

"Acest lucru este categoric neadevărat, iar asemenea speculaţii sunt dăunătoare prieteniei de zeci de ani dintre cele două mari ţări", a subliniat ambasada într-un comunicat.

Erdogan a insistat că democraţia turcă nu este ameninţată şi a anunţat că şi alte persoane ar putea să fie arestate, în afară de miile deja reţinute în urma puciului eşuat.

"Vom rămâne în interioriul unui sistem democratic parlamentar, nu îl vom abandona niciodată", a declarat Erdogan în acest amplu interviu pe care i l-a acordat lui Jamal Elshayyal de la Al Jazeera în palatul prezidenţial din Ankara.

Erdogan a reiterat că Turcia va lua în considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea, în urma tentativei de răsturnare a Guvernului său.

"Voi aproba pedeapsa capitală, dacă trece de Parlament", a spus el.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2014, în cadrul unor reforme în vederea unei aderări la Uniunea Europeană.

O asemenea măsură ar crea tensiuni suplimentare cu UE, în contextul în care negocierile de aderare au fost blocate o lungă perioadă de timp.

Însă Erdogan a insistat că decizia Turciei cu privire la reintroducerea pedepsei cu moartea nu ar trebui să afecteze relaţiile Turciei cu Uniunea.

"Dacă UE respectă democraţia, va accepta voinţa poporului", a subliniat Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.