Epidemia de Ebola, care face ravagii în Uganda din septembrie, a cauzat moartea a până la 44 de persoane, a anunţat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În total, sunt 60 de cazuri confirmate şi 20 de cazuri probabile de Ebola, 44 de morţi şi 25 de persoane care s-au vindecat”, a declarat Ghebreyesus, în timpul unei conferinţe de presă, la Geneva.

Raportul anterior al OMS, publicat la 5 octombrie, anunţa 29 de decese. Cifrele oferite de agenţia ONU includ decesele în rândul persoanelor confirmate că au contractat virusul, dar şi în rândul cazurilor suspecte.

Cifrele publicate de autorităţile din Kampala includ doar decesele în rândul pacienţilor confirmaţi, iar ultimele cifre oficiale oferite de Uganda, datând din 11 octombrie, anunţau 19 decese.

”Rămânem îngrijoraţi că ar putea exista mai multe lanţuri de transmitere şi mai multe contacte (cu virusul) decât ştim în comunităţile afectate”, a spus şeful OMS.

Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a ordonat, pe 15 octombrie, izolarea a două districte din centrul ţării, în epicentrul actualei epidemii de Ebola. De asemenea, a fost impusă o interdicţie de călătorie, iar locurile deschise publicului au fost închise.

Museveni ordonase deja vindecătorilor tradiţionali să nu mai aibă grijă de bolnavi, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, iar poliţia poate să aresteze orice persoană suspectată că a contractat Ebola care a refuzat să fie plasată în izolare.

Transmiterea în rânsul oamenilor se realizează prin fluide corporale, principalele simptome fiind febră, vărsături, sângerări şi diaree. Persoanele infectate devin contagioase abia după apariţia simptomelor, după o perioadă de incubaţie cuprinsă între 2 şi 21 de zile. Epidemiile sunt greu de ţinut sub control, mai ales în zonele urbane.

Uganda s-a confruntat cu mai multe epidemii de Ebola, ultima dintre acestea fiind în 2019. În prezent, nu există niciun vaccin împotriva tulpinii virusului Ebola, cunoscută sub numele de ”tulpina sudaneză”. OMS a anunţat la 12 octombrie că studiile clinice ale vaccinurilor împotriva acestei tulpini ar putea începe ”în săptămânile următoare” în Uganda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.