Emmerson Mnangagwa a câştigat alegerile prezidenţiale din Zimbabwe, conform comisiei electorale, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu voturile numărate în toate cele 10 provincii, Mnangagwa a câştigat 50,8% dintre voturi faţă de 44,3% ale liderului opoziţiei, Nelson Chamisa.

Poliţia a înlăturat oficiali ai opoziţiei de pe scena comisiei electorale atunci când ei au respins rezultatele.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Chamisa a declarat că numărătoarea nu poate fi verificată.

Mnangagwa a scris pe Twitter că este „onorat” şi a numit rezultatele „un nou început”.

Chamisa a insistat că el a câştigat, de fapt, alegerile, declarând  joi că partidul aflat la putere, Zanu-PF, „încearcă să deturneze rezultatele”, ceva ce „nu va fi permis”.

Dar Comisia Electorală din Zimbabwe a comunicat că rezultatul este unul corect.

Şase persoane au fost ucise miercuri după ce armata a intrat în capitală pentru a dispersa susţinători ai opoziţiei, care protestau faţă de rezultatele anunţate ale alegerilor parlamentare de luni.

Atent să se delimiteze de fostul său mentor, Robert Mugabe, care a condus într-un stil autoritar ţara timp de mai mult de 40 de ani, Mnangagwa a promis alegeri corecte, paşnice şi transparente şi a invitat observatori internaţionali, o premieră în 16 ani, în alegerile prezidenţiale, legislative şi municipale de luni, primele de la îndepărtarea lui Robert Mugabe.

Observatorii Uniunii Europene (UE) au denunţat miercuri, într-un comunicat, ”inegalitatea de şanse” între candidaţi în alegerile generale în Zimbabwe şi”intimidări ale alegătorilor”, subliniind totodată că atmosfera politică s-a ”ameliorat” în Zimbabwe.

Misiunea Comunităţii pentru Dezvoltarea Africii Australe (SADC) a salutat deja ”mediul paşnic” care a prevalat în timpul campaniei şi în ziua votului şi a ”dat posibilitatea poporului zimbabwian să-şi exercite dreptul constituţional”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.