În contextul războiului în Ucraina dus de Rusia, Emmanuel Macron a trimis un mesaj armatelor franceze. El explică că această ofensivă este "cea mai gravă dintre demonstaţiile de putere ale regimului rus de la destrămarea URSS". Şeful statului francez a cerut armatei "vigilenţă" şi "reţinere" în timpul „posibilei interferenţe” din partea Rusiei în misiunile zilnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ofiţeri, subofiţeri, ofiţeri marini, soldaţi, marinari, aviatori şi personal civil al armatelor franceze, atacul ilegal, direct şi masiv, lansat împotriva Ucrainei joi, 24 februarie, este cea mai gravă dintre demonstraţiile de putere ale regimului rus de după URSS. Totuşi, această demonstraţie nu este prima şi armatele franceze se confruntă în mod regulat, mai ales în ultimii ani. Astfel, sub mări, pe mare, în aer, în spaţiu şi pe pământ, în Atlantic, în Orientul Mijlociu, în Mediterana şi în Africa, pe câmpuri, forţele franceze cunosc fricţiuni cu Forţele ruseşti, regulat sau neregulat", le-a transmis el forţelor armate franceze.

"Nici atacat, nici măcar ameninţat, regimul rus îşi asumă folosirea forţei ca formă de exprimare în relaţiile internaţionale: a ales din nou agresiunea militară împotriva Ucrainei şi, prin Ucraina, împotriva principiilor de libertate, suveranitate, lege, respectul pentru cuvântul dat şi democraţia pe care Europa şi aliaţii săi o au în comun. Recent, şeful statului rus a ales să confere crizei o dimensiune nejustificată", a punctat preşedintele francez.

Totuşi, în acest context, preşedinţia franceză nu intenţionează să trimită soldaţi să apere Ucraina împotriva Rusiei.

"În acest context de tensiuni mari, Franţa ştie că poate conta din nou pe armatele sale. Virtuţile tale de disciplină intelectuală şi forţă morală alimentează, astăzi ca şi ieri, o postură de măiestrie care ne onorează ţara. Ştiu că pot conta pe tine pentru a da dovadă, în executarea misiunilor tale, de o mare vigilenţă şi reţinere necesare în timpul posibilelor interferenţe", a spus Macron. 

"Împreună, vom face faţă acestei crize, ne vom menţine poziţiile permanente care garantează siguranţa francezilor şi vom continua, în minte şi din motivele pe care am vrut să vă împărtăşesc, angajamentele noastre operaţionale".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.