Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu Papa Francisc, căruia i-a transmis că va ”continua să lupte fără încetare împotriva extremismului, pentru ca toţi francezii să-şi poată trăi credinţa în pace”, a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului francez a ”dorit să vorbească cu Papa în momentul în care catolicii din Franţa au fost atât de violent răniţi, iar toţi francezii au fost şocaţi de atacul” cu cuţitul în Bazilica Notre-Dame de l'Assomption, la Nisa, a anunţat vineri preşedinţia.

Macron e evocat memoria preotului Hamel, asasinat în Biserica Saint-Etienne du Rouvray.

Cei doi lideri împrtăşesc o ”convergenţă totală de opinii” în ”respingerea absolută a terorismului şi ideologiei urii care desparte, ucide şi pune în pericol pacea” şi privind importanţa dialogului între religii.

Guvernul francez a decis să consolideze securitatea lăcaşurilor de cult creştine în acest weekend, în care francezii sărbătoresc Toussaint.

UN AL DOILEA BĂRBAT ÎN CONTACT CU ATACATORUL, ARESTAT

Pe de altă parte, un al doilea bărbat aflat în contact cu presupusul autor al atacului în bazilică a fost reţinut vineri seara de către unitatea de elită a poliţieifranceze RAID, la Nisa, şi a fost plasat în arest preventiv, potrivit unei surse apropiate anchetei, relatează Le Figaro.

Bărbatul, în vârstă de 35 de ani, care locuieşte la Nisa, este suspectat ”că s-a aflat alături de autorul faptelor cu o zi înainte de atac, la fel ca primul” suspect, în vârstă de 47 de ani, arestat vineri seara.

Audierea primului bărbat arestat, căruia i se reproşează că a discutat cu atacatorul, continua. Însă el ”nu ar avea legătură cu atacul”, a declarat o sursă apropiată ziarului.

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis o anchetă cu privire la ”asasinate şi tentative de asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă” şi ”asociere de răufăcători teroristă criminală”.

REŢINERE DUPĂ DIFUZAREA FOTOGRAFIEI UNEI VICTIME

Pe de altă parte, un bărbat a fost plasat în arest prevenitv vineri, după ce a postat online o fotografie cu una dintre cele trei victime, în vârstă de 60 de ani, ale atacului sângeros în bazilica de la Nisa, a anunţat Parchetul din Paris, care a deschis o anchetă.

Bărbatul este suspectat că se află la originea publicării fotografiei pe un forum al site-ului Jeuxvideo.com, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Suspectul era interogat la sediul Brigăzii de Reprimare a Delincvenţei vizând Persoana (BRDP), a precizat parchetul, fără să ofere detalii despre profilul acestuia.

O anchetă cu privire la ”difuzare de mesaj cu caracter violent” a fost deschisă, a precizat parchetuol.

Fotografia femeii în vârstă de 60 de ani, care aproape a fost decapitată, a fost difuzată pe reţăele de socializare şi mai multe site-uri.

Platforma Pharos, însărcinată cu detectarea conţinuturilor online ilicite, a semnalat mai multe difuzări ale acestei imagini.

În afară de această femeie, atacatorul l-a tăiat la gât pe sacristanul Bazilicii Notre-Dame-de-l'Assomption de la Nisa, Vincent Loquès, tatăl a două fiice şi care ar fi împlinit vineri vârsta de 55 de ani.

A treia victimă, braziliancă, mama a trei copii, Simone Barreto Silva, în vârstă de 44 de ani, înjunghiată în mai multe rânduri, a murit într-un restaurant în care s-a refugiat.

Autorul faptelor, Brahim Issaoui, un tunisian în vârstă de 21 de ani, a fost oprit de către poliţişti, care l-au împuşcat în mai multe rânduri.

Rănit grav, el era spitalizat, iar viaţa îi era în continuare în pericol.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.