Cardinalul italian Matteo Zuppi, însărcinat de Papa Francisc să ajute la aducerea păcii în Ucraina, se îndrepta luni spre Washington pentru a se întâlni cu oficiali americani, după ce a purtat discuţii la Kiev şi Moscova, a anunţat Vaticanul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cardinalul se va afla la Washington timp de trei zile, dar Vaticanul nu a precizat cu cine se va întâlni.

Vizita are ca scop promovarea păcii în Ucraina şi sprijinirea "iniţiativelor umanitare pentru a uşura suferinţa oamenilor care au fost loviţi cel mai tare şi care sunt cei mai fragili, în special copiii", se arată într-un comunicat.

Luna trecută, Zuppi a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu şeful influentei Biserici Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Chiril, şi cu avocatul Rusiei pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, aceasta din urmă vizată de un mandat internaţional de arestare emis de Curtea Penală Internaţională în cazul copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

La începutul lunii iunie, cardinalul Zuppi a vizitat Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.



Preşedintele ucrainean, care s-a întâlnit cu Papa în luna mai, a cerut Vaticanului să susţină necondiţionat planul său de pace, care prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei aşa cum sunt ele recunoscute în dreptul internaţional.

Menţionarea în comunicatul Vaticanului a iniţiativelor umanitare şi a copiilor pare să fie o referire la cererea Kievului - şi la disponibilitatea Vaticanului - de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni deportaţi. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Zuppi a declarat la începutul acestei luni că lucrează la un "mecanism" care ar putea asigura întoarcerea copiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.