Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a anunţat Consiliul de Securitate că părăseşte postul, la sfârşitul lui noiembrie, ”din motive personale”, după ”patru ani şi patru luni” de misiune, care-l va conduce săptămâna viitoare, se pare pentru ultima oară, la Damasc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul plecării emisarului, în vârstă de 71 de ani, care s-a căsătorit de curând, nu constituie o surpriză.

Acest diplomat italiano-suedez poliglot şi experimentat l-a anunţat, în urmă cu mai multe luni, pe secretarul general al ONU Antonio Guterres că vrea să-şi părăsească postul. Din această vară, acesta din urmă îi caută un succesor, potrivit mai multor diplomaţi.

De la începutul conflictului, în 2011, alţi doi emisari au renunţat în faţa imposibilei sarcini - fostul secretar general al ONU Kofi Annan, înlocuit după aceea, în 2012, de fostul ministru  algerian de Externe Lakhdar Brahimi.

Într-o înâlnire cu jurnalişti, Staffan de Mistura a precizat că ”motivele (sale) personale” sunt ”motive de familie”. ”Nu este o problemă de sănătate”, a precizat el zâmbind, dând asigurări că ”nu a(m) obosit” după îndelungata sa mediere.

CREDIBILITATE

Emisarul a mai anunţat Consiliul de Securitate al ONU să efectuează săptămâna viitoare o vizită la Damasc, la invitaţia autorităţilor siriene, într-o încercare de a debloca problema înfiinţării unui Comitet Constituţional însărcinat să elaboreze o nouă Constituţie a Siriei.

Înfiinţarea acestui Comitet trenează de de la începutul anului şi s-a dovedit deosebit de laborioasă. În faţa unor jurnalişti, Staffan de Mistura a precizat că Damascul este singurul vinovat de blocajul actual.

”Sper să pot convoca acest Comitet în noiembrie”, a declarat de Mistura în Consiliu, fără să ofere o dată. ”Noi nu suntem pregătiţi să convocăm Comitetul dacă nu este credibil şi echilibrat” între regim, opoziţie şi societatea civilă, a adăugat el.

Emisarul a anunţat de asemenea că îi va invita pe garanţii procesului de la Astana - Rusia, Turcia şi Iranul - să vină la Geneva ”înainte de sfârşutul lunii”. El a precizat că va reveni, în noiembrie, în Consiliul de Securitate, pentru a da seamă de vizita la Damasc şi întâlnirile cu ruşii, turcii şi iranienii.

Din septembrie, Staffan de Mistura este supus unor presiuni foarte puternice de către occidentali - mai ales Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie - să convoace Comitetul până la sfârşitul lui octombrie. Damascul este singurul vinovat de blocaj, consideră occidentalii.

”FEREASTRĂ DE OPORTUNITATE”

”Există o fereastră de oportunitate” în vederea avansării în procesul politic, care nu trebuie ratată, a apreciat în faţa jurnaliştilor ambasadorul francez la ONU François Delattre. Omologul său britanic Karen Pierce a subliniat în Consiliul de Securitate că ţările europene nu vor oferi vreun ajutor în reconstrucţia Siriei atât timp cât un proces de reglementare politică nu va fi angajat serios.

”Sirienii trebuie ajutaţi să-şi refacă economia distrusă de război”, a reclamat, din contră, Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU, cerându-leoccidentalilor ”să se abţină să pună condiţii şi orice ultimatum”.

Cea mai importantă susţinătoare a Damascului, Rusia, care preferă întoarcerea refugiaţilor în Siria, a subliniat în septembrie că nu este nevoie să se precipite lucrurile cu privire la înfiinţarea unui Comitet Constituţional. Moscova îi suspectează pe occidentali că vor ca, prin acest şiretlic să schimbe regimul lui Bashar al-Assad.

Potrivit lui Staffan de Mistura, din viitorul Comitet urmează să facă parte 150 de persoane - 50 propuse de regimul sirian, 50 de opoziţie şi 50 de emisarul ONU.

Această ultimă listă vizează să reprezinte societatea civilă siriană şi pe sirienii care au fugit în străinătate.

”Un grup de 15 persoane (cinci de pe fecare dintre cele trei liste) va alcătui organul de refactare a unei noi Constituţii”, a precizat el. ”Comitetul ar putea să lucreze la Geneva, sub o preşedinţie siriană imparţială”.

Alcătuirea celei de-a treia liste, a ONU, ”provoacă încă întrebări” Damascului, a rcunoscut emisarul. Însă ea a fost ”elaborată prudent” şi a fost modificată deja în mai multe rânduri. ”Noi am solicitat experţi sirieni independenţi”, iar ”aproape jumătate din această a treia listă este alcătuită din femei”.

”Nu trebuie ca o parte să  domine procesul”, a insistat reprezentantul ONU.

Declanşat în 2011, războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de morţi, iar peste jumătate din populaţia ţării a fost deplasartă sau a trebuit să fugă în strănătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.