Emisarul Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a devenit în mod oficial numărul doi al diplomaţiei americane, în urma confirmării nominalizării sale cu o majoritatea zdrobitoare în Senat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul adjunct al secretarului de Stat american urmează să-şi păstreze dificila sarcină de a relansa negocierile în vederea dezarmării nucleare a Phenianului, într-un moment extrem de delicat, în contextul în care regimul nord-coreean a dat Washingtonului ultimatum să-i facă concesii până la sfârşitul anului.

Nominalizarea acestui diplomat respectat, în vârstă de 56 de ani, a fost confirmată de 90 de senatori. Trei i s-au opus.

Stephen Biegun îi succedă lui John Sullivan, noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, ca prim adjunct al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Un fost vicepreşedinte însărcinat cu afaceri internaţionale la constructorul de automobile Ford, Stephen Biegun a părăsit sectorul privat în august 2018 pentru a deveni reprezentantul special în negocieri cu Coreea de Nord.

Acest republican a făcut parte din echipa securităţii naţionale a preşedintelui George W. Bush la începutul anilor 2000  şi a consiliat mai multe personalităţi consevatoare în domeniul politicii externe.

În pofida impasului negocierilor cu Phenianul, după eşecul răsunător al celui de al doilea summit între Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în februarie, la Hanoi, emisarul şi-a construit o reputaţie de diplomat serios şi solid.

Omologii şi interlocuitorii săi străini, dar şi specialiştii în dosarul nord-coreean îi apreciază contribuţia într-o administraţie Trump considerată adesea ”disfuncţională” de către cancelariile ţărilor aliate.

Stephen Biegun, care i-a încheiat joi un turneu în Coreea de Sud, Japonia şi China, a respins ferm ultimatumul nord-corean.

Liderii nord-coreeni au făcut în ultimele săptămâni o serie de dclaraţii vehemente, iar ”noi le-am auzit pe toate”, declara el luni la Seul, denunţând declaraţii ”ostile” şi ”nedorite”.

Phenianul a promis un ”cadou de Crăciun” ameninţător, dacă Washingtonul nu dă dovadă de flexibilitate în negocieri, şi a reluat atacurile personale la adresa lui Donald Trump, puse în surdină după apropierea spectaculoasă din 2018 între preşedintele american şi dictatorul nord-coreean.

Nominalizarea lui Stephen Biegun  în poziţia de numărul doi la Departamentul de Stat are o importanţă cu atât mai mare cu cât Mike Pompeo - un pilon al trumpismului - este dat de unii pe picior de plecare, în vederea unei candidaturi la un post de senator în 2020.

Adjunctul secretarului de Stat ar putea să preia interimatul într-un post sensibil cu câteva luni înainte de alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.