Emiratele Arabe Unite (EAU) au încheiat un acord cu Israelul care să permită livrarea de ajutor umanitar urgent în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat publicat miercuri de agenţia oficială de presă din EAU, WAM, în care se arată că acest ajutor urmează să răspundă ”într-o primă fază” nevoilor ale aproximativ ”15.000 de persoane”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul de Externe al EAU, Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, ”a discutat la telefon cu ministrul israelian de Externe Gideon Saar, ceea ce a condus la un acord care autorizează livrarea unui ajutor umnaitar urgent provenind din EAU”, se arată în comunicat.

Acest ajutor umanitar urmează să răspundă ”într-o primă fază” nevoilor unui numnăr de aproximativ ”15.000 de persoane”, se arată în comunicat.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

ONG-ul Médecins sans frontières (MSF) a acuzat miercuri Israelul de faptul că lasă să intre în Fâşia Gaza un ajutor ”ridicol de insuficient” faţă de nevoi - doar pentru a nu fi acuzat de ”supunerea populaţiei la foamete”.

”Acest plan este un mod de instrumentalizare a ajutorului, pe care-l transformă într-un instrument în serviciul obiectivelor militare ale forţelor israeliene”, acuză într-un comunicat coordonatoarea urgenţelor MSF la Khan Yunis Pascale Coissard.

FOAMETE

Iraelul urmează să împiedice o foamete în Fâşia Gaza ”din motive diplomatice”, a anunţat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unor presiuni externe în vederea ridicării blocadei care-i înfometează pe palestinieni.

El anunţa o reluare limitată a ajutorului umanitar destinat enclavei palestiniene.

”Imagini ale unei foamete în masă” pun în dificultate legitmitatea războiului israelian, recunoştea el.

Israelul anuţa duminică autorizarea unei limitări limitate a ajutorului umanitar.

El lansa - în paralel - ”operaţiuni terestre de mare anvergură” în Fâşia Gaza.

Guvernul Netanyahu a anunţat că 93 de c,ioane ONU au intrat marţi în Fâşia Gaza.

Însă ONU a condamnat intrarea a doar ”câtorva zeci” de camioane.

Penurii de hrană şi medicamente fac ravagii în Fâşia Gaza, la două luni şi jumătate de la impunerea de către Israel a unei blocade în Fâşia Gaza, la 2 martie.

Enclava se confruntă cu un ”risc critic al foametei”, denunţa într-un raport publicat la 12 mai Cadrul Integrat al Clasificării Securităţii Alimentare (IPC).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.