Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat luni aviz favorabil comercializării vaccinului Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană (UE), deschizând astfel calea începerii vaccinării în cele 27 de state membre până la sfârşitul lui 2020, relatează AFP. Laboratorul american Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat luni că sunt ”pregătite” să livreze statelor membre ale Uniunii Europene (UE) vaccinul lor împotriva covid-19, după ce acesta a fost autorizat luni de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), însă lansarea livrărilor este condiţionată de unda verde a Comsiei Europene (CE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BioNTech şi Pfizer anunţă că sunt ”pregătite” să livreze vaccinul împotriva covid-19 în Uniunea Europeană

Avizul EMA era foarte aşteptat, în contextul în care state membre ale Uniunii luptă împotriva celui de-al doilea val al pandemiei covid-19.

State membre UE au exercitat presiuni asupra EMA, cu sediul la Amsterdam, să accelereze această decizie, prevăzută iniţial la 29 decembrie.

”Sunt încântată să anunţ că Comitetul Ştiinţific al EMA s-a reunit azi şi s-a arătat favorabil unei autorizări a punerii pe piaţă condţionate în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech”, a anunţat într-o conferinţă de presă online directoarea generală a EMA Emer Cook.

Emer Cook a subliniat că, ”pentru moment nu există vreo probă care să sugereze că acest vaccin nu este eficient împotriva noii variante” a SARS-COV-2 din Anglia.

O serie de state membre UE - între care Germania, Austria, Italia şi Franţa - au anunţat că intenţionează să începă vaccinarea de la 27 decembrie, în contextul în care Regatul Unit şi Statele Unite au început deja să-şi vaccineze populaţia.

Comisia Europeană (CE) urmează să aprobe în mod oficial luni seara vaccinul Pfizer-BioNTech, scrie Reuters.

”Acum vom acţiona rapid. Mă aştept ca Comisia Europeană să ia o decizie în această (luni) seara”, a anunţat pe Twitter preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Europa se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare în contextul în care o nouă tulpină a noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost descoperită în Marea Britanie, ceea ce a determinat mai multe ţări să suspende legături de transport cu Regatul Unit.

Vaccinul este aprobat, de asemenea, într-un context al unei intensificări a epidemiei în Europa, care înregistrează 470.000 de morţi din cauza covid-19.

Mai multe ţări au impus izolarea şi şi-au însăsprit restricţiile, într-o încercare de a opri răspândirea virusului şi o blocare a sistemelor de sănătate.

Personalul medical şi bătrânii urmează să fie primele persoane vaccinate.

Marele public, în cea mai mare parte a UE, urmează să fie vaccinat cel mai devreme la sfârşitul primului trimestru al lui 2021.

UE vizează vaccinarea a cel puţin 70% din cei 450 de milioane de europeni.

Elveţia a dat sâmbătă undă verde folosirii vaccinului Pfizer-BioNTech.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.