Guvernul elveţian a aprobat miercuri exportul a 25 de tancuri de tip Leopard 2 către Germania - care s-a angajat să nu le trimită Ucrainei, pentru a respecta astfel neutralitatea Elveţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul elveţian a autorizat această vânzare în septembrie.

Consiliul federal anunţă într-un comunicat că a ”aprobat cererea de exportare a 25 de tancuri de luptă de tip 87 Leopard 2 A4 către Germania, achiziţionate de către întreprinderea care le-a fabricat, Rheinmetall Landsysteme GmbH”.

”Punctul care a cântărit mult în decizie este faptul că Berlinul a asigurat Elveţia că tancurile vor rămâne în Germania sau în alte state membre NATO sau UE şi vor servi la completarea armamentului”, precizează Consiliul.

TANCURI DEZAFECTATE

Armata elveţiană dispune de 134 de tancuri de tip Leopard 2, care au fost modernizate în cadrul unui program de înarmare din 2006.

Însă ea dispune totodată de 96 de alte tancuri de acelaşi tip - care nu au fost modernizate şi care au fost imobilizate.

La 23 februarie, miniştrii germani ai Apărării şi Economiei i-au scris ministrului elveţian al Apărării şin i-au cerut să revândă aceste tancuri dezafectate Rheinmetall.

Cum Elveţia interzice - în numele neutralităţii sale - transferul de material militar către o ţară aflată în război, Berlinul a dat asigurări că tancurile nu vor fi trimise în Ucraina.

În mai, Guvernul elveţian a susţinut o propunere a Comisiei de Politica Securităţii din Camera inferioară a Parlamentului în vederea vânzării a 25 dintre aceste tancuri de luptă de tip Leopard 2 scoase din serviciu, argumentând că armata are nevoie de doar 71 dintre cele 96 de tancuri imobilizate.

NEUTRALITATE MILITARĂ

”În privinţa celor 25 de unităţi rămase, nu este prevăzută vreo afectare, iar acestea vor putea fi scoase din serviciu şi vândute fără ca acest lucru să se facă în detrimentul armatei”, anunţa el atunci.

Neutralitatea elveţiană a provocat numeroase dezbateri în această ţară alipină în primele luni ale invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Elveţia - care nu este un stat membru UE - a adoptat sancţiunile impuse Rusiei de către Bruxelles.

Ea a intrat în grupul ţărilor care susţin înfiinţarea unui ”Tribunal Special privind crima de agresiune a Ucrainei”, dar a rămas inflexibilă în privinţa neutralităţii sale militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.