Parlamentul ucrainean şi preşedintele acestuia l-au ironizat luni pe miliardarul Elon Musk după ce acesta a postat pe platforma sa socială un meme prin care lua peste picior insistenţa cu care preşedintele Volodimir Zelenski cere ajutor Occidentului pentru războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elon Musk este proprietarul SpaceX, care furnizează serviciile de comunicaţii prin satelit Starlink, vitale pentru efortul de apărare al Ucrainei, însă declaraţiile sale au iritat uneori Kievul de la invazia lansată de Rusia în februarie anul trecut.

În primele ore ale zilei de luni, Musk a postat un meme pe platforma sa X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, în care apare Zelenski şi următorul comentariu: "Când au trecut 5 minute şi nu ai cerut un miliard de dolari ajutor".

Liderul ucrainean şi principalii săi colaboratori au făcut apel la aliaţii lor pe tot parcursul războiului pentru a obţine ajutor militar de miliarde de dolari pentru a rezista şi a respinge invazia Rusiei.

Preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ştefanciuk, a ripostat la ironiile lui Musk prin propria postare pe X. "Atunci când ...(Elon Musk) a încercat să cucerească spaţiul, dar ceva nu a mers bine şi în 5 minute s-a trezit băgat în rahat până peste cap", o referire aparentă la lansarea eşuată a rachetei SpaceX din aprilie.

La rândul său, Parlamentul ucrainean, pe pagina sa oficială de pe X, l-a acuzat pe Musk că răspândeşte propagandă rusă, postând propria versiune a meme-ului cu o fotografie a lui Musk şi legenda: "Când au trecut 5 minute şi nu ai răspândit propagandă rusă".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, care a criticat unele dintre declaraţiile lui Musk în trecut, a afirmat într-o postare pe X că a tăcea sau a fi ironic cu privire la Ucraina face jocul propagandei ruseşti. "Din nefericire, nu toată lumea şi nu întotdeauna, deşi sunt figuri mediatice importante, dar se află la mii de kilometri de epicentrul războiului, este capabilă să realizeze ce înseamnă bombardamentele zilnice şi strigătele copiilor care îşi pierd părinţii", a comentat Podoliak.

Oficialii ucraineni l-au criticat pe Musk la începutul războiului pentru că a sugerat că Kievul ar trebui să ia în considerare ideea de a renunţa la unele teritorii pentru a avea pace.

Zelenski a vizitat Statele Unite în septembrie şi s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt în încercarea de a-şi asigura un ajutor suplimentar din partea Washingtonului. În weekend, ajutorul pentru Ucraina a fost omis dintr-o măsură de finanţare provizorie adoptată de Congresul american pentru a evita intrarea guvernului american în incapacitate de plată.

Statele Unite au fost cel mai mare donator pentru Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut, oferind zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar şi financiar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.