Elijah Cummings, un ales democrat în Congresul american foarte respectat care juca un rol crucial în ancheta vizând destituirea preşedintelui Donald Trump, a decedat joi la vârsta de 68 de ani, a anunţat biroul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alesul din Maryland în Camera Reprezentanţilor a decedat la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore ”din cauza unor complicaţii legate de probleme de sănătate vechi”, a anunţat biroul într-un comunicat.

Un ales de culoare emblematic în Camera inferioară, al cărei membru era din 1996, şi preşedinte al puternicei Comisii de supervizare a Executivului, el ocupa un rol central în ancheta cu privire la preşedintele american, pe care democraţii vor să-l destituie. El s-a opus în multe rânduri preşedintelui american în ultimele luni.

Circumscripţia sa includea o mare parte din Baltimore, un oraş industrial cu populaţiie majoritar de culoare, subminat de probleme sociale, droguri şi violenţă.

Vestea dispariţiei sale a fost ”o lovitură în stomac”, a reacţionat Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate în Senat, deplângând o ”mare pierdere”.

”Astăzi noi am pierdut un gigant”, a reacţionat senatoarea din California Kamala Harris. Elijah Cummings era un ”lider curajos, un protector al democraţiei noastre”, a declarat aleasa, care canidează la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.

”Prezenţa sa, pasiunea sa şi clarviziunea sa morală vor lipsi”, a apreciat, la rândul său, preşedintele democrat al Comisiei Judiciare a Camerei, Jerry Nadler.

În iulie, Donald Trump a prezentat oraşul Baltimore ca pe un ”bazar infestat de şobolani şi rozătoare”, atacându-l pe Cummings.

Fără să-i răspundă în mod direct preşedintelui, alesul a declarat că liderii trebuie să se abţină ”de la comentarii pline de ură şi incendiare” care scindează naţiunea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.