Noi interceptări ale unor apeluri telefonice ale unor militari ruşi, realizare de către armata ucraineană şi transmise ziarului britanic The Giardian, care le-a publicat în ediţia de marţi, arată din nou disperarea forţelor ruse de pe frontul din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-una dintre aceste interceptări, realizată la 9 nooembrie, în apropiere de oraşul Lîman, un militar rus care stă de vorbă cu mama sa deplânge conţiile de trai de pe linia frontului şi lipsa de muniţie care afectează armata rusă.

În perioada respectivă, oraşul Lîman, situat în regiunea ucraineană Doneţk (est), considerat un important nod feroviar, tocmai fusese eliberat de către forţe ucrainene, după patru luni de ocupaţie rusă, în octombrie.

O groapă comună a fost descoperită atunci.

Cu două zile înainte de acet apel telefonic, la 7 noiembrie, ”ruşii au început să tragă asupra poziţiilor ucrainene cu bombe cu fosfor”, retranscrie The Guardian, citând declaraţiile militarului rus.

Iată discuţia la telefon între militarul rus, aflat în apropiere de Lîman, şi mama sa, la 9 noiembrie.

Andrei: ”Chiar şi în somn rămân alert şi activ”.

Mama lui Andrei: ”Îţi dau să mănânci, acolo? Stai mereu în tranşee?”.

Andrei: ”Nimeni nu ne hrăneşte aici, mamă. Ca să fie sincer, aprovizionarea noastră este de rahat. Tragem apă din bălţi, o filtrăm şi apoi o bem”.

Mama lui Andrei: ”Un coşmar. Unde aş putea să mă plâng? Unde să mă duc?”.

Andrei: ”Nicăieri. Nu ajută la nimic. La televizor arată doar cât de minunat este. De fapt este complet de rahat. Nu avem multe provizii. Dar nu mă plâng. Ştiam unde vin şi ştiam cum e aici. Asta mi-a confirmat că ceea ce vedeam la televizor erau prostii”.

Convorbirea militarului rus cu mama sa durează în total cinci minute şi 28 de secunde.

În afară de condiţiile de trai ale militarilor de pe linia frontului, Andrei vorbeşte şi despre lipsa muniţiei adecvate cu care să fie atinse anumite obiective, în opinia sa.

”Este un zgârie-nori chiar în faţa noastră. Militarii noştri nu-l pot atinge. Avem nevoie de o rachetă de croazieră (de tip) Kalibr şi asta e tot”, spune el.

”Unde sunt rachete cu care s-a lăudat Putin?”, întreabă el.

Contactată de către The Guardian, mama militarului, care locuieşte la Kostroma, a declarat că fiul său nu era cu ea, ”după care a izbucnit în lacrimi şi a închis”, scrie cotidianul britanic.

AUTORIZAŢI SĂ FIE ÎMPUŞCAŢI

Ziarul britanic a primit alte două interceptări.

Una dintre ele este o interceptare a unei discuţii la telefon între un tată şi colegi ai fiului său, care a fost ucis luptând în a 35-a Brigadă Puşcaşi Motorizată.

”Ei au spsu că nu eram autorizaţi să batem în retragere. Altfel, puteam fi împuşcaţi”, îi spune unul dintre colegi.

Îm cea de a treia înregistrare, un militar din regiunea Doneţk îi povesteşte soţiei sale cum a fugit, împreună cu alţi trei militari, dintr-o baie de sânge şi că voia să se predea.

Ziarul prezintă un fragment din această convorbire între un militar rus şi soţia sa, la 26 octombrie.

Militar rus: ”Sunt într-un sac de dormit, ud, tuşesc, sunt într-o stare proastă”.

Soţia militarului rus: ”Bietul meu pisoi”.

Militar rus: ”Ei au autorizat masacrarea noastră”.

Soţia militarului rus: ”Deci, trebuie să vă depuneţi armele şi asta e tot. Şis să spuneţi: «nu mă voi mai duce acolo, asta e tot»”.

Militar rus: ”Am continuat să fugim. Toată lumea şi-a aruncat armele şi a fugit”.

Soţioa militarului rus: ”E o nebunie”.

Soţia militarului rus, contactată de ziar, nu a dorit să comenteze.

Mii de apeluri telefonice ca acesta au fost interceptate, scrie The Guardian.

LIPSĂ DE FORMARE

Cum a putut armata ucraineană să intercepteze atât de multye apeluri telefonice?

Un expert declară The Guardian că mulţi militari aduc telefoane mobile pe linia frontului, vrând să menţină legătura cu familia.

”Securitatea a fost mereu o dezordine, atât în armată, cât şi în rândul conducătorilor armatei”, confirmă, la rândul său, un fost conducător al apărării Kremlinului.

”De exemplu, în 2013, ei au încercat să ne oblige oblige pe toţi de la Ministerul (rus) al Apărării să ne înlocuim iPhone-urile cu smartphone-uri Yoto de fabricaţie rusă. Dar toată lumea a continuat pur şi simplu să folosească iPhone ca al doilea mobil, pentru că era cu mult mai bun”.

Apelurile telefonice sunt interceptate în momentul în care au loc, ”printr-un operator de telefonie ucrainean sau pe cale aeriană”, declară cotidianului britanic un expert în securitate cibernetică, Dmitri Alperocivi.

Nu este pentru prima oară când o publicaţie publică interceptări telefonice.

În octombrie, cotidianul american New York Times (NYT) a dezcăluitr convorbiri la telefon care arătau deja disperarea militarilor ruşi de pe front, în prima lună de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.