Economia Chinei a încetinit mai puţin decât se aştepta în al doilea trimestru, demonstrând rezistenţă faţă de tarifele americane, deşi analiştii avertizează că cererea slabă dinspre piaţa internă şi riscurile crescânde legate de comerţul mondial vor intensifica presiunea asupra Beijingului pentru a adopta mai multe măsuri de stimulare, relatează Reuters.
A doua economie mondială a evitat până acum o încetinire bruscă, în parte datorită sprijinului politic şi faptului că fabricile au profitat de armistiţiul comercial dintre SUA şi China pentru a anticipa livrările, dar investitorii se pregătesc pentru o a doua jumătate a anului mai slabă, pe fondul pierderii avântului exporturilor, al scăderii continue a preţurilor şi al încrederii scăzute a consumatorilor.
Decidenţii politici se confruntă cu o sarcină dificilă în atingerea obiectivului de creştere anuală de 5% - un obiectiv pe care mulţi analişti îl consideră ambiţios, având în vedere deflaţia puternică şi cererea slabă pe piaţa internă.
Datele publicate marţi au arătat că produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 5,2% în trimestrul aprilie-iunie faţă de anul precedent, încetinind de la 5,4% în primul trimestru, dar depăşind uşor estimările analiştilor chestionaţi de Reuters, care se aşteptau la o creştere de 5,1%.
„China a înregistrat o creştere peste obiectivul oficial de 5% în trimestrul al doilea, în parte datorită concentrării exporturilor la începutul perioadei”, a declarat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management. „Creşterea peste obiectivul stabilit în trimestrele I şi II oferă guvernului marjă de manevră pentru a tolera o oarecare încetinire în a doua jumătate a anului”, a adăugat expertul.
Pe bază trimestrială, PIB-ul a crescut cu 1,1% în aprilie-iunie, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, comparativ cu o creştere prognozată de 0,9% şi o creştere de 1,2% în trimestrul anterior.
Investitorii urmăresc cu atenţie semnalele cu privire la noi măsuri de stimulare ce ar putea fi anunţate la reuniunea biroului politic al Partidului Comunist de la sfârşitul lunii iulie, care va contura probabil politica economică pentru restul anului.
Beijingul a majorat cheltuielile pentru infrastructură şi subvenţiile pentru consumatori, alături de relaxarea politicii monetare. În mai, banca centrală a redus ratele dobânzilor şi a injectat lichidităţi în cadrul eforturilor mai ample de a amortiza impactul asupra economiei al tarifelor impuse de preşedintele american Donald Trump.
Unii analişti consideră că guvernul ar putea creşte deficitul, dacă creşterea economică încetineşte brusc.
Reacţia pieţei la aceste date a fost în mare parte moderată, indicele blue-chip CSI300 din China inversând tendinţa şi înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong înregistra o creştere de 0,7%.
PRESIUNE ASUPRA CONSUMATORILOR
Datele separate privind activitatea din iunie, publicate marţi, au subliniat presiunea asupra consumatorilor. În timp ce producţia industrială a crescut cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai rapid ritm din martie, creşterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit la 4,8%, de la 6,4% în mai, atingând cel mai scăzut nivel din ianuarie-februarie.
Într-adevăr, cifrele principale ale PIB-ului au avut o influenţă redusă asupra majorităţii gospodăriilor, inclusiv asupra lui Mallory Jiang, o doctoriţă de 30 de ani din Shenzhen, centrul tehnologic din sudul ţării, care spune că atât ea, cât şi soţul ei au suferit reduceri salariale în acest an. „Ambele noastre venituri ca medici au scăzut şi încă nu îndrăznim să cumpărăm un apartament. Reducem cheltuielile: mergem la serviciu cu mijloacele de transport în comun, mâncăm la cantina spitalului sau gătim acasă. Presiunea asupra mea este încă destul de mare”, spune ea.
Observatorii şi analiştii spun că stimulentele singure nu vor fi suficiente pentru a combate presiunile deflaţioniste puternice, preţurile de producţie înregistrând în iunie cea mai rapidă scădere din ultimii aproape doi ani.
Zichun Huang, economist pentru China la Capital Economics, a declarat că datele privind PIB-ul „probabil încă exagerează puterea creşterii economice”.
„Şi, având în vedere încetinirea exporturilor şi diminuarea efectelor pozitive ale sprijinului fiscal, creşterea economică va continua probabil să încetinească în a doua jumătate a acestui an”, prognozează el.
Datele publicate luni au arătat că exporturile Chinei au înregistrat o uşoară relansare în iunie, fabricile grăbind livrările pentru a profita de fragilul armistiţiu comercial dintre Beijing şi Washington înainte de termenul limită din august.
TARIFELE ŞI PROBLEME ÎN DOMENIUL IMOBILIAR, PRINCIPALELE PROVOCĂRI
Ultimul sondaj Reuters prognozează o încetinire a creşterii PIB-ului la 4,5% în al treilea trimestru şi la 4,0% în al patrulea, subliniind dificultăţile economice crescânde, în contextul în care războiul comercial global al lui Trump lasă Beijingul cu sarcina dificilă de a determina gospodăriile să cheltuiască mai mult într-o perioadă de incertitudine.
Creşterea PIB-ului Chinei în 2025 este estimată să se răcească la 4,6% - sub obiectivul oficial - de la 5,0% anul trecut şi să scadă şi mai mult, la 4,2% în 2026, potrivit sondajului.
Recesiunea din sectorul imobiliar din China a continuat să afecteze creşterea economică globală, în ciuda măsurilor de sprijin repetate, investiţiile în acest sector scăzând drastic în primele şase luni, iar preţurile locuinţelor noi înregistrând în iunie cea mai rapidă scădere lunară din ultimele opt luni.
Liderii Chinei s-au angajat să promoveze renovarea satelor şi să accelereze un nou model de dezvoltare imobiliară, a informat marţi presa de stat.
Investiţiile în active fixe au crescut, de asemenea, într-un ritm mai lent decât se aştepta, de 2,8% în primele şase luni ale anului, faţă de 3,7% în ianuarie-mai. Rezultatele mai slabe ale investiţiilor reflectă incertitudinea economică generală, producţia de oţel brut a Chinei în iunie scăzând cu 9,2% faţă de anul precedent, pe fondul întreţinerii echipamentelor la care au procedat mai mulţi producători de oţel, în contextul scăderii sezoniere a cererii.
„Creşterea economică din trimestrul al treilea este în pericol fără stimulente fiscale mai puternice”, a declarat Dan Wang, director pentru China la Eurasia Group din Singapore. „Atât consumatorii, cât şi întreprinderile au devenit mai prudenţi, în timp ce exportatorii caută din ce în ce mai mult creşterea economică în străinătate”, punctează el.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.