Echipajele de urgenţă au evacuat peste 600 de săteni din vestul Spaniei peste noapte, în timp ce un incendiu pus pe seama piromanilor a devastat până la 8.000 de hectare în apropierea graniţei cu Portugalia, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânturile puternice îngreunau controlul incendiului în zonele dens împădurite din Las Hurdes şi Sierra de Gata din regiunea Extremadura, au anunţat vineri serviciile de urgenţă.

Oameni din trei sate - Cadalso, Descargamaría şi Robledillo de Gata - au fost evacuaţi şi trei drumuri din zonă au fost închise, a spus Garda Civilă.

Până la 260 de pompieri şi 165 de soldaţi s-au luptat cu incendiul, au spus autorităţile.

Guillermo Fernandez Vara, preşedintele regiunii Extremadura, a declarat că eforturile de control al acesteia sunt îngreunate de vânturile cu rafale de până la 60 de kilometri pe oră şi de peisajul împădurit.

”Pinii sunt canistre de benzină, iar conurile de pin sunt aruncătoare de flăcări”, a spus Fernandez Vara, adăugând că crede că incendiul a fost pornit în mod deliberat.

”Cine a făcut-o ştia ce face, cum să o facă şi când să o facă”, a spus el.

Premierul Pedro Sanchez a anulat o vizită în regiune planificată vineri, înaintea alegerilor locale de săptămâna viitoare, a declarat biroul său de presă.

O iarnă neobişnuit de uscată în părţi din sudul Europei, după trei ani de precipitaţii sub medie în Spania, a crescut riscul de incendii de vegetaţie.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a avertizat despre pericolul extrem de incendiu în alte părţi ale Spaniei, în special în jurul oraşului Zaragoza, din regiunea de nord-est a Aragonului.

Condiţiile meteorologice în schimbare asociate cu încălzirea globală vor creşte şi mai mult pericolul de incendii în Europa, potrivit cercetărilor Comisiei Europene.

Un total de 493 de incendii au distrus anul trecut o suprafaţă record de 307.000 de hectare în Spania, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.