Echipa de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit la Kiev înainte de a inspecta centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că o echipă va inspecta centrala nucleară de miercuri până sâmbătă.

”Trebuie să protejăm siguranţa şi securitatea celei mai mari instalaţii nucleare a Ucrainei şi a Europei”, a scris Grossi pe Twitter.

@RafaelMGrossi and a team of experts & inspectors have set off for the IAEA Support & Assistance Mission to #Zaporizhzhya (ISAMZ), to help ensure nuclear safety and security at #Ukraine's Zaporizhzhya NPP and undertake vital safeguards activities. https://t.co/IrcPxHuukI pic.twitter.com/0IzcLDYsxO

”Rafael Grossi şi o echipă de experţi şi inspectori au iniţiat misiunea de sprijin şi asistenţă a AIEA de la Zaporojie (ISAMZ), pentru a contribui la asigurarea securităţii şi securităţii nucleare la centrala nucleară Zaporojie a Ucrainei şi pentru a întreprinde activităţi de garanţii vitale”, a mai precizat agenţia nucleară a ONU.

Rachetele şi obuzele lovesc frecvent zonele din jurul centralei şi oraşele din apropiere, stârnind temeri că ar putea fi un mediu prea periculos astfel încât misiunea să continue.

Kremlinul a subliniat că misiunea AIEA este ”necesară”, dar a exclus eliberarea instalaţiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina se aşteaptă ca delegaţia AIEA să ”declare faptele” cu privire la încălcarea tuturor protocoalelor de securitate nucleară, adăugând că Rusia ”pune nu numai Ucraina, ci şi întreaga lume în pericol de izbucnire a unui accident nuclear”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.