Dreptul de reprezentare al Rusiei la Consiliul Europei a fost suspendat, aceasta rămânând însă stat membru al CoE, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei discută în 14 şi 15 martie, într-o sesiune plenară extraordinară, agresiunea armată asupra Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma deciziei de suspendare  drepturilor de reprezentare ale Rusiei în Consiliul Europei, Adunarea Parlamentară va avea o şedinţă plenară extraordinară în sistem hibrid în 14 şi 15 martie, pentru a discuta atacul armat al Rusiei asupra Ucrainei şi răspunsul Consiliului”, a transmis instituţia.

Anterior, a anunţat că, în conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis să suspende dreptul de reprezentare al Rusiei în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect  imediat, ca rezultat al atacului armat al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei

În urma deciziei, Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte a convenţiilor relevante ale Consiliului, inclusiv cea privind drepturile omului. Rusia îşi menţine reprezentarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar acţiunile împotriva sa vor continua să fie examinate de Curte, a precizat Consiliul.

Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci temporară, lăsând deschise canalele de comunicare.

Decizia de suspendare a Rusiei a fost luată de în urma unui schimb de vederi cu membrii Adunării, la o şedinţă a Comitetului comun, convocată de preşedintele APCE Tiny Kox. Comitetul comun reuneşte atât reprezentanţi guvernamentali, cât şi parlamentari.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.