Premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi-a exprimat satisfacţia faţă de victoria Partidului său Noua Democraţie (ND, conservatori), în primul tur al alegerilor regionale din weekend, în şapte dintre cele 13 regiuni, inclusiv în cele mai mari, la Atena şi Salonic (nord), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am subliniat importanţa politică a alegerilor regionale, iar cel puţin şapte regiuni au decis deja în favoarea ND încă din primul tur”, a declarat premierul grec duminică seara, după publicarea primelor rezultate parţiale.

Potrivit acestor rezultate, Nikos Hardalias, un fost ministru de dreapta, a fost ales din primul tur guvernator în Attica, regiunea Atenei, cu peste 45% din voturi.

Legea prevede o victorie cu o majoritate de peste 43% în alegerile locale şi regionale.

La Salonic, al doilea cel mai important oraş grecesc, Apostolos Tzitzikostas, susţinut de ND, a fost reales la conducerea Macedoniei Centrale, în care se află acest oraş, un al treilea mandat cu o majoritate de peste 60% din voturile exprimate.

”Mesajul politic al acestui vot confirmă încrederea cetăţenilor în ND”, a subliniat Mitsotakis.

În urmă cu patru luni, în alegerile generale din iunie, ND a fost menţinut la putere cu un scor de 40.56%, devansându-şi cu 20 de puncte procentuale principalul rival, Syriza (stâmga radicală).

Turul doi este prevăzut la 15 octombrie, în vederea alegerii guverantorilor celorlalete şase regiuni, dar şi primari - inclusiv ai Atenei şi Salonicului - care nu au obţinut o majoritate de 43% în primul tur.

La Atena, actualul primar Kostas Bakoyannis, nepotul unui fost premier, care a obţinut 41,32%, rămâmne favorit la al doilea mandat, potrivit unor analişti.

El este urmat de candidaţii Paritdului Socialis (Pasok-Kinal) Haris Doukas (14,16%) şi Syriza Kostas Zahariadis (13,37%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.