Dreapta europeană se reuneşte miercuri pentru a-l sancţiona pe Viktor Orban, în urma derapajelor sale populiste împotriva Bruxellesului sau imigraţiei, cu două luni înaintea alegerilor parlamentare europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul popular european (PPE) - din care fac parte formaţiuni de drepta din uniunea Europeană (UE) precum Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel sau Les Républicains (LR, drespta, opoziţie) în Franţa - urmează să se hotăască cu privire la o suspendare sau o excludere definitivă a lui Orban şi Fidesz, partidul său.

O hotărâte este aşteptată miercuri seara, în urma unei reuniuni la Bruxelles.

Unii se tem că o excludere a ”copilului teribil” al PPE - o premieră în istoria acestei formaţiuni, cea mai importantă în Parlamentul European (PE) - ar putea deschide calea unei sciziuni între Estul şi Vestul continentului.

Ei sunt îngrijoraţi, totodată, să-l vadă aruncându-se în braţele vicepremierului italian Matteo Salvini, ministru de Interne şi totodată liderul Ligii (extremă dreapta). Acesta este motivul preferării unei suspendări faţă de o excludere.

În dreapta conservatoare există de mai multe luni disensiuni cu privire la cazul lui Orban, în vârstă de 55 de ani, aflat la putere de aproape nouă ani.

Însă, lansând o campanie de afişaj, la 19 februarie, împotriva preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, membru ca el al PPE, premierul ungar a depăşit limita.

Sub sloganul ”Şi voi aveţi dreptul să ştiţi ce pregăteşte Bruxellesul”, aceste afişe îl arată pe Juncker, rânjind, alături de miliardarul american evreu de origine ungară George Soros, şi îi acuză de susţinerea imigraţiei pe Vechiul Continent.

Furioase, 13 partide membre PPE, originare din zece ţări, reunite în jurul unui nucleu dur constituit de ţările din Benelux şi Scandinavia, au cerut la începutul lui martie ”excluderea sau suspendarea” Fidesz.

Capul listei PPE în alegerile europene Manfred Weber a sporit, la rândul său, presiunile asupra lui Orban, într-o vizită, săptămâna trecută, la budapesta. Orban a devenit o sursă de jenă tot mai mare pentru german, care candidează la succesiunea lui Juncker.

Bavarezul a pus trei condiţii în vederea păstrării dialogului - şi anume oprirea campaniei împotriva Bruxellesului, să se prezinte scuze celorlalte partide membre PPE şi păstrarea în Budapesta a Universităţii din Europa Centrală (CEU), fondată de către George Soros.

COMPROMIS

De atunci, Orban şi-a retars afişele controversate şi a lansat onouă campanie, menită să promoveze familia.

El a prezentat, de asemenea, joi, scuze PPE, însă acestea au fost considerate ”insuficiente”, potrivit unei surse apropiate lui Weber.

Însă, în privinţa CEU, Orban nu a făcut absolut nimic. Această instituţie de drept american, care se consideră ”vânată” de premierul ungar, urmează să-şi mute esenţialul activităţilor la Viena. Începând din viitorul an universitar, doar o mică parte a CEU va rămâne în capitala ungară.

Preşedintele PPE Joseph Daul a anunţat sâmbătă că ”pregăteşte un compromis”. Potrivit mai multor surse, el ar urma să pledeze în favoarea unei suspendări de ”mai multe luni” şi prezntarea unor condiţii în vederea reintegrării.

În cazul unei suspendări - aceasta ar fi a doua în istoria partidului.

În 2000, partidul conservator austriac ÖVP al cancelarului Wolfgang Schüssel a fost suspendat din aprilie în iunie din instanţele PPE, după ce a format o coaliţie guvernamentală cu populiştii din cadrul FPö al lui Jörg Haider.

Hotărârea urmează să fie luată de către Adunarea politică a PPE, din care fac parte preşedintele Daul, cei zece vicepreşedinţi, preşedinţii de onoare, secretarul general şi trezorierul, conducerea grupului parlamentar din PE şi un reprezentant al ficărui partid membru.

Orban va putea să-şi apere poziţia în faţa celor 261 de delegaţi, care se vor exprima prin vot cu buletin secret. este necesară o majoritate simplă.

În pofida faptului că această opţiune pare puţin probabilă, o decizie ar putea să fie, de asemenea, amânată la viitoarea adunare politică a PPE, în perioada 8-9 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.