Noul premier italian Mario Draghi a îndemnat miercuri la ”reconstrucţia” ţării, lovită în plin de o dublă criză sanitară şi economică, şi şi-a stabilit ca ”datorie principală” ”să lupte împotriva pandemiei prin toate mijloacele” în Italia, unde covid-19 a ucis aproape 100.000 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Principala datorie la care suntem chemaţi toţi, iar eu în primul rând, ca preşedinte al Consiliului (de Miniştri), este să luptăm prin toate mijloacele împotriva pandemiei şi să salvăm viaţa concetăţenilor noştri”, a declarat el la prezentarea programului său în Parlament, după ce campania de vaccinare a înregistrat întârzieri importante, din cauza unor probleme de aprovizionare.

În acest stadiu, mai puţin de 1,3 milioane de persoane - dintr-o populaţie de 60 de milioane - au fost vaccinate cu două doze de vaccin.

”La fel ca guvernele de imediat după război, avem responsabilitatea să lansăm o Nouă Reconstrucţie”, a subliniat el.

Draghi a pledat în favoarea unei ”Uniuni Europene mai integrate, care să conducă la un buget public comun, capabil să susţină statele membre în perioade de recesiune”.

Mario Draghi - care i-a succedat la 13 februarie lui Giuseppe Conte - prea frâiele unei ţări într-osituaţie foarte dificilă.

Italia a înregistrat în 2020 una dintre cele mai mari deprecieri a PIB-ului din zona euro, de -8,9%.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) a subliniat totodată asupra ”ireversibilităţii alegerii euro”.

”Fără Italia, nu există Europa”, a subliniat el.

El şi-a anunţat voinţa de a ”consolida” relaţiile ”strategice” cu Franţa şi Germania.

A treia economie a zonei euro mizează mult pe cele peste 200 de miliarde de euro din planul european de relansare economică post-covid, a cărei plată este condiţionată de prezentarea, la Bruxelles, până la sfârşitul lui aprilie, a unui plan detaliat de cheltuieli, una dintre misiunile noului Guvern a fostului şef BCE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.