Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kahovka, într-o zonă din Ucraina controlată de Rusia, este rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, susţine The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investigaţia publicaţiei a găsit dovezi care sugerează că a fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului, distrugând structura, la 6 iunie.

"Dovezile sugerează în mod clar că barajul a fost aruncat în aer de o explozie declanşată în partea pe care o controlează: Rusia", afirmă The New York Times.

Separat, o echipă de experţi juridici internaţionali care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor a declarat vineri, ca o concluzie preliminară, că este "foarte probabil" ca dezastrul din regiunea ucraineană Herson să fi fost cauzat de explozibili plasaţi de ruşi.

Kremlinul acuză Kievul că a sabotat barajul hidrocentralei, care stăvilea un lac de acumulare de mărimea Marelui Lac Sărat al SUA, pentru a tăia o sursă cheie de apă pentru Crimeea şi pentru a distrage atenţia de la o contraofensivă "şovăitoare" împotriva forţelor ruseşti.

Ucraina acuză, la rândul său, Rusia că a aruncat în aer barajul din epoca sovietică - aflat sub controlul rusesc încă din primele zile ale invaziei din 2022 - dezlănţuind inundaţii pe o mare porţiune din câmpul de luptă, distrugând terenurile agricole şi tăind aprovizionarea cu apă a civililor.

The New York Times a citat ingineri care au declarat că doar o examinare completă a barajului, după ce apa se va scurge din el, poate stabili secvenţa de evenimente care a dus la distrugere. "Eroziunea provocată de apa care se scurge în cascadă prin porţi ar fi putut duce la o defecţiune dacă barajul ar fi fost proiectat prost sau dacă betonul ar fi fost de calitate inferioară, dar inginerii au spus că acest lucru este puţin probabil", scrie NYT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.