Un tribunal sudanez a condamnat luni la moarte 27 de membri ai serviciului de informaţii, găsiţi vinovaţi de torturarea până la moarte a unui manifestant la începutul anului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre primele condamnări la pedeapsa capitală a unor membri ai forţelor sudaneze, din cauza uciderii unor manifestanţi, la un pic mai bine de un an de la începutul unei revolte fără precedent împotriva regimului.

Cel puţin 177 de persoane au fost ucise în reprimarea revoltei, potrivit Amnesty International. Un comitet de medici apropiaţi manifestanţilor evaluează bilanţul la 250 de morţi.

Temutul Serviciu Naţional sudanez de Informaţii şi Securitate (NISS) a jucat un rol-cheie în reprimare, în iulie, iar militarii aflaţi la putere l-au redenumit Serviciul Informaţiilor Generale.

Zeci de manifestanţi s-au adunat luni în faţa unui tribunal, la Omdourman, un oraş care se învecinează cu Khartoum, unde a avut loc procesul celor 27 de membri ai serviciului.

Ei agitau portrete ale victimei, Ahmed al-Kheir, un profesor originar din statul Kassala, în estul ţării.

”PEDEAPSĂ DREAPTĂ”

”Sângele martirului nu a fost vărsat zadarnic”, ”Trăiască justiţia”, ”Pedeapsă dreaptă”, au scandat ei după anunţarea verdictului. Unii dintre manifestanţi au venit cu autobuzul de la Kassala, la 800 de kilometri de capitală, pentru a asista la audieri.

”Am venit pentru a susţine familia colegului nostru”, a declarat Ahmed Hassan pentru AFP.

În cursul audierii, atunci când judecătorul Sadok Albdelrahman l-a întrebat pe fratele victimei, Saad al-Kheir, dacă este pregătit să-i ierte pe cei 27 de inculpaţi, acesta din urmă a izbucnit în lacrimi şi a răspuns ”cer pedeapsa cu moartea”.

Ahmed al-Kheir a fost arestat la 31 ianuarie într-o localitate din statul Kassala, iar apoi a fost condus la sediul Serviciilor de Informaţii Generale, a precizat judecătorul.

Cei 27 de membri care fac parte din serviciu au fost găsiţi vinovaţi de faptul că l-au torturat până la moarte. ”Loviturile aplicate au condus la moartea sa”, a precizat el.

Moartea victimei, acuzată de că a participat la organizarea unor manifestaţii antiguvernamentale, a fost anunţată la 2 februarie.

Unsprezece membri ai aceluiaşi serviciu de informaţii au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare în acest dosar.

Apărarea dispune de două săptămâni pentru a face apel.

La 19 decembrie 2018, sute de sudanezi au început să manifesteze în mai multe oraşe din ţară, în urma deciziei Guvernului de tripla preţul pâinii, în plină criză economică.

Această manifestaţie s-a transformat într-o revoltă, care a condus, la 11 aprilie, la destituireaq de către armată a preşedintelui Omar al-Bashir, după 30 de ani de putere neîntreruptă.

În urma încheierii în august a unui acord între militarii care i-au succedat lui al-Bashir şi liderii contestării, ţara este condusă de un Guvern de tranziţie, un premier civil şi un Consiliu Suvern, alcătuit din civili şi militari.

Noile autorităţi şi-au multiplicat măsurile vizând desfiinţarea fostului regim şi să răspundă aspiraţiilor contestării.

În septembrie, premierul Abdallah Hamdok a format un comitet însărcinat cu anchetarea reprimării unei acţiuni de ocupare, la 3 iunie, în faţa sediului cartierului general al armatei de la Khartoum, cel mai sângeros episod al revoltei.

La marcarea unui an de la revoltă, mii de sudanezi au manifestat la Khartoum şi în alte oraşe din ţară, pentru a cere să se facă dreptate ”martirilor revoluţiei”.

Al-Bashir, deţinut din aprilie la Khartoum, a fost condamnat la 14 decembrie la doi ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”corupţie”.

Fostul dictator rămâne ţinta unor acuzaţii din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI), cu privire la crime de război în sângerosul Război din Darfour (vest), începând din 2003.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.